• Търсене на имот

  • Новини

Реконструкции в централен Манхатън

Съвсем скоро железопътната стоянка в централен Манхатън ще придобие нов вид. Архитектът Steven Holl представя своята визия за грандиозното начинание.
Мястото, познато като Hudson Yards, ще бъде превърнато в модерен квартал, с много зеленина и неизменните за Ню Йорк небостъргачи. Освен архитект Holl, са поканени още четирима архитекти, които да изработят техни проекти за мястото.

Проектът включва цели 19 акра висящи градини, алеи за разходки и много, много зеленина, но без тя да пречи на бизнеса и придвижването на автомобили в района. Според архитекта, такова количество зеленина трябва да е достатъчно, за да осигури приятен микро климат за живеещите и работещите в района.

Самите висящи градини са наклонени така, че да събират дъждовната вода и (след пречистване) да бъде използвана за санитарни нужди и поливане. Карето ще разполага и със своя собствена пречиствателна станция за тъй наречените “сиви води”, които ще се връщат отново за използване във водопреносната система на квартала. С тези технологии Hudson Yards ще се превърне в един от най-екологичните карета в Ню Йорк.

По принцип решението, за това кой печели проекта, е трябвало да бъде взето от инвеститора Rockefeller Center в края на Март, но изглежда датата ще бъде преместена още напред във времето. Според тях планът на Hall и Extell Development е не само красив, но е истински поглед в бъдещето, показващ как би трябвало да изглежда един модерен квартал като визия, екологичност и технологии. Обикновено такива думи значат, че архитектът печели конкурса, но докато не бъде произнесено официално, нищо не е ясно.

Едно е сигурно - 28те акра на Hudson Yards ще бъдат много по-красиви и екологични от сега. Ако построения проект изглежда дори само на половина толкова красив, колкото изглежда на визуализациите, построяването му пак си струва усилията.

archzine.com


назад към всички новини
© 2008 - 2024