• Търсене на имот

  • Новини

Бреговият център във Варна - архитектурен акцент в парк на града

След официалното откриване на морския Брегови център Бургас на 8 август МТИТС даде старт и на Брегови център - Варна, разположен в Аспаруховия парк, на 15 август. Сградата четириетажна с РЗП 1000 кв.м. Визията й е по-различна от тази на близнака в Бургас - по-скоро е като опакован подърък, поставен като акцент в парковото пространство на центъра във Варна.

От бреговата кула ще се управлява и наблюдава корабният трафик в морските пространства северно от нос Емине до севернатаграница. Тези задачи ще се решават от оперативен център за управление на трафика - Варна - VTS Сenter Varna. Той е разположен на четвъртия, последен етаж на трафик кулата.

В бреговия център е разположен и Оперативният център на българската част от Световната система за бедствие и безопасност (GMDSS). От него се осъществяват всички комуникации, които се изискват от България по Конвенцията за опазване на човешкия живот на море - SOLAR Convention.

Общата стойност на инвестицията в двете съоръжения е 3 767 700 лв. без ДДС. Изпълнител на инженеринга (проектиране и строителство) е консорциум "Мидия – Диана Комерс". Ръководител на проектантския екип е арх. Николай Симеонов от "Вамос" ООД. Строителството на двете кули започна през април 2014 г. и завърши на 26 юни в Бургас и на 24 юни във Варна.

Бреговите центрове за управление на корабния трафик се изграждат в рамките на проект "Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – фаза 3". Проектът се финансира от ОП "Транспорт" и е на обща стойност близо 40 млн. лв. с ДДС. Бенефициент е ДП "Пристанищна инфраструктура".

На официалното откриване на бреговата кула в Бургас присъства министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

източник: http://infrastructure.bg/
назад към всички новини
© 2008 - 2024