• Търсене на имот

  • Новини

Небостъргач висок 4 километра

Възможно ли е в Токийския залив да израсне здание високо четири километра и ширина при основата цели 6 километра. Дали Токио ще изпрати в историята още незавършената Бурж Дубай висока “само” 800 метра ?

Трудно е да се проумее грандиозността на това здание. Нека просто кажем, че ако бъде построен X-Seed 4000 ще бъде с 213 метра по-висок от планината Фуджи и ще даде подслон на един милион души.

Масивната сграда трябва не само да дава покрив над главата на обитателите си, но и да ги предпазва от капризите на времето, да се грижи за сигурността им и дори за транспорта в самата сграда. Всички тези функции ще изискват огромно количество енергия, която според създателите на сградата от Taisei Construction Corporation ще бъде получавана предимно от фото-соларни панели разположени по огромната фасада.



Дали X-Seed 4000 някога ще бъде построен ? Едва ли! Японците се славят с грандиозните си проекти и с това, че те никога не стигат до фаза “строеж”. Не защото няма техническа възможност, а по-скоро заради икономически и политически причини. Все пак такъв огромен строеж би причинил доста главоболия и неудобства на жителите на града. Да не говорим за инвестицията от 300-900 милиарда долара нужни са строежа, тъй че най-вероятно X-Seed 4000 ще последва съдбата на подобните нему грандиозни проекти като Shimizu Mega-City Pyramid, Sky City 1000 и Aeropolis 2001.

archzine.com


назад към всички новини
© 2008 - 2024