• Търсене на имоти

/ кк Константин и Елена
Курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ е най-старият български черноморски курорт. Предишното му име „Дружба“ (след 1957 до 1992 г.) е все още доста популярно не само сред варненци, а и в цяла България. Намира се на 10 км североизточно от центъра на Варна и на 6 км от края на Варна. Заема територията: на юг – до нос „Свети Георги“, на север – до нос „Каваклар“, на запад – до бул. „Княз Борис I“, екопарк „Варна“ и селище „Манастирски рид“ и на изток – до Черно море.

Св. св. Константин и Елена е сред курортите с национално значение, определени с Решение № 45 на МС от 25.І.2005 година. Той е третият по капацитет и четвърти по посещаемост български морски курорт. Според Националния статистически институт, към 2020 г. комплексът разполага с 6420 легла в 45 места за настаняване и има капацитет 1 113 559 легла×денонощия, броят на реализираните нощувки е 256 383, а на пренощувалите – 63 384 души. 

История
Сега курортът носи името на манастира „Св. св. Константин и Елена“, който се намира в района от XIV – XVI век. Оттогава до днешно време се е запазила само една малка църква, наполовина вкопана в земята. В манастира се е произвеждало прочутото вино „Калугерско шушукане“. Тази забележителност и красивата природа привличат населението още преди Освобождението като място за отдих. Някои от по-богатите варненци си построяват наоколо летни вили, а други са имали запазени стаи в манастира. Наемали файтон за 5 – 6 лева тогавашни пари в двете посоки и идвали тук на почивка. След Освобождението почиващите се увеличават и ги настаняват в стопанските сгради на манастира. Макар че спят на сламени дюшеци и се налага да си носят спално бельо и съдове за хранене и готвене, броят им продължава да нараства. Затова към 1897 г. градската община на Варна започва застрояване на местността около манастира и тя постепенно се превръща в курорт.

През 1905 г. започва строеж на първия морски санаториум в България – за деца болни от костно-ставна туберкулоза по инициатива на българската царица Елеонора (втората съпруга на цар Фердинанд) и с активното съдействие на д-р Параскев Стоянов – новият старши лекар и управител на Мариинската болница, Варна. Докторът става управител на летния санаториум, в който се лекуват скрофулозни, лимфатични и малокръвни деца. Той въвежда първи в България морелечението, слънцелечението и калолечението. Използва лечебна морска кал, с което поставя началото на научното калолечение в България. Лечението се оказва успешно за повечето от децата като 60 – 65% от тях оздравяват напълно. През следващите 5 години между царицата и д-р Стоянов възниква разногласие относно построяването на новата сграда на детския санаториум, което прераства в конфликт и става причина лекарят да напусне поста си през 1910 г. Сега в този район е комплекс „Слънчев ден“. Обявен е за частен имот с ограничен достъп въпреки Закона за крайбрежието, който гарантира свободен достъп на гражданите до морския бряг.

Първият почивен дом е построен през 1908 година. Надстрояват 2 етажа върху една от старите манастирски сгради с името хотел „Прага“, заради първите приети чужденци – чехи. После се посещава и от поляци и германци. Днес на това място е хотел „Естрея Палас“.

През 1913 – 1918 г. е засадена малка борова гора със семена от черен бор, донесени от Франция, а край морето – явор, липа, топола, див кестен. Залесени са много декоративни растения. Оформени са алеи и цветни градинки.

През март 1925 година Община Варна взима решение за „строителство на почивни станции в курорта, на пристанище и осигуряване на евтин превоз“. В началото на 30-те години на ХХ век започва строителството на първата почивна и гроздолечебна станция. Тя има 140 стаи с изглед към морето. Открита е на 10 септември 1933 г., но в началото на Втората световна война е закрита.

Постепенно се построяват ведомствени почивните станции: на телеграфо-пощенските работници (БТК – почивен дом „Калиакра“), Българския учителски съюз, Железничарския съюз, фонд „Кооперативен работник“ и др.

Със създаването на стопанско предприятие „Балкантурист“ през 1948 година, са сключени договори за посрещане в България на чешки туристи. Построяват се нови хотели: през 1949 година – „Плаж-хотел №1“, преименуван по-късно в хотел „Роза“, а през 1951 г. – хотел „Одесос“. По политически причини курортът се нарича „Балкантурист – Добри Терпешев“, а между 1951 и 1956 година носи името „Варна“.

На 1 декември 1955 г. Министерският съвет издава постановление за построяването на два курортни комплекса край Варна: Дружба и Златни пясъци. Строежът на първия започва през 1956/57 година под името „Балкантурист“, а по-късно е наречен „Дружба“. През 1956 г. са построени хотелите „Чайка“, „Бор“, „Простор“, „Лебед“, „Лотос“, „Русалка“, „Рубин“ и други.


След масовото строителство курортът се превръща в самостоятелна стопанска единица. През 1992 година „Дружба“ връща старото си име „Св. св. Константин и Елена“.

Построени са нови луксозни хотели и комплекси до морския бряг – „Палас“ и „Аква Хаус“ (5*), „Азалия“, „Аква Азур“, „Сириус Бийч“, „Долфин Марина“ и „Делфин“ (4*), жилищните комплекси „Хармония“ и „Карпе Вита“ и др.

На 20 август 1951 г. в курорта е измерена най-високата стойност на денонощен валеж в България – 342 mm.

Инфраструктура
В комплекса функционират супермаркети, аптека, здравен център, бензиностанция, поща, полицейски участък, а до него има редовни градски линии от жп гарата и центъра на Варна. Освен почивните бази, хотелите и частните вили, в комплекса има много развлекателни заведения и спортни съоръжения. Изградени са множество места за забавление – интернет клубове, ресторанти, барове, магазини за сувенири и дрехи, рали писта, водни спортове, джетове, „банани“, сърф и други. Преди години над крайбрежния скат съществуваше зелена зона с алеи, която свързваше парка на „Св. св. Константин и Елена“ с Приморския парк на Варна, но през последните години тази връзка е прекъсната поради застрояванията между двата парка.
Балнеология
Курортът „Св. св. Константин и Елена“ има 7 горещи минерални извора. Те са на дълбочини между 1800 и 2000 метра с общ дебит 175 л/секунда и температура на водата от 40 до 60 градуса.
Целогодишно в „Св. св. Константин и Елена“ работят множество басейни и съоръжения с минерална вода:
Aquahouse Thermal & Beach – термалният комплекс е разположен на самия морски бряг и предлага множество възможности за балнео, спа и уелнес туризъм. Разполага с 14 открити и закрити басейна и водни съоръжения с различна дълбочина и температура, захранвани с минерална вода.
Хотел Азалия Балнео & СПА – балнеохотел на самия морски бряг, предлагащ множество спа процедури, възможност за лечение на редица заболявания със силата на минералната вода.
Другият е малък детски басейн в района на ВПД „Флагман“ и е разрешен за безплатно ползване само от хотелите на Министерството на отбраната. Температурата на водата е 30 – 32 градуса.
Под атракцията кораб ресторант „Сириус“, е т.н. „Топла вода“, където минералната вода от горещ извор се влива в морето от високо през широка тръба върху лечебна морска кал. Дори през зимата се посещаваше активно. Сега изворът е почти пресъхнал – поради безконтролни действия на построения в близост хотел „Сириус“ водата тече периодично. Посещава се предимно от български, руски и румънски туристи.
Дайвинг атракция
Уникална световна дайвинг атракция лежи в акваторията на к.к. Св. св. Константин и Елена – това е 50-метровият самолет Ту-154, който в продължение на 20 години е обслужвал българското правителство.
Самолетът е на 700 метра от яхтеното пристанище на к.к. Св. св. Константин и Елена. Той е на дълбочина 22 метра под морското равнище. Достъпът до него е свободен за всички сертифицирани водолази.
© 2008 - 2024