• Търсене на имоти

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА "ПО БДС"Когато се разглеждат обяви за имоти ново строителство често се среща определението „завършване по БДС“или „шпакловка и замазка“, което описва в какъв вид се предава апартамента от строителя на новите собственици.
Съкращението БДС означава Български държавен стандарт. При проверка в Българския институт за стандартизация, обаче, се оказва, че подобен стандарт в строителството не съществува. Под завършване по БДС, на пазара на недвижими имоти, се има предвид, че сградата ще има напълно завършени общи части и фасада, докато апартаментите ще бъдат предадени в следния вид:
Стените във всички жилищни помещения са шпакловани и/или подготвени за боядисване или полагане на тапети;
Стените в санитарните помещения са с мазилка по тухлените стени, а по стените от влагоустойчив гипсокартон с циментова шпакловка;
Подовете на апартаментите са на циментова замазка;
Подовете на терасите и лоджиите са в завършен вид с положен гранитогрес;
Има поставена PVC дограма. Добрите строителни фирми избират типа дограма според конкретните климатични условия на района, а стъклопакетите според изложението на жилището;
Има поставени външни входни врати. Повечето строителни фирми се въздържат от монтажа на интериорни врати, тъй като те са част от интериорното решение и винаги се съобразяват с височината на положената настилка;
ВиК инсталациите са изградени и изведени до нужните точки на тапа;
Ел. инсталациите са с монтирани ключове и контакти, розетки за телефон, телевизия и интернет и фасонки за осветителни тела.
Покупката на апартамент по БДС е добър избор, тъй като купувачът може да завърши жилището по желания от него начин. Това включва индивидуален избор на материалите и оборудването, цветови решения и цялостен дизайн.
По-големите строителни фирми имат собствен отдел „Довършителни работи“. Това предоставя възможност на купувачите да възложат довършването на жилището си на експерти, които познават добре сградата.

© 2008 - 2024