• Търсене на имот

  • Новини

Кулата на Газпром

Газпром ще строят нова централа в културната столица на Русия - Санкт Петербург. Офис сградата е проектирана от RMJM Architects и ще се извисява на 300 метра височина доминирайки над градския пейзаж на града.

Разбира се такъв голям проект няма как да мине без бойкоти и недоволни. Този път недоволни са от Руския Съюз на Архитектите, а главен организатор на протеста е директора на световно известният музей “Ермитаж” - Михаил Пьотровски. Според протестиращите новата сграда ще разруши сегашния статут на Санкт Петербург на стара и културна столица на Русия като тотално не се връзва с останалите дворци и музеи с пред революционна архитектура.

Защитниците на проекта заявяват, че новата ултра модерна сграда ще се явява свързващо звено между историческото минало на града, настоящето му и бляскавото му бъдеще. Освен това и доводът, че ако Газпром премести основните си офиси от Москва в Санкт Петербург това ще означава по 5,86 милиарда евро на година допълнителни приходи в хазната на града.

Ако все пак бъде построена централа ще има площ от цели 119 000 квадратни метра разпределени в огромната 300 метрова кула и приземната част. Мястото за строежа е определено в историческия център на града като от Смолни го дели само река Нева.

archzine.com


назад към всички новини
© 2008 - 2024