• Търсене на имот

  • Новини

Летящите небостъргачи скоро ще са факт

Както е обичайно за Япония тази технология вече влиза в практиката при това далеч по-практично от колкото всички предполагахме.

Япония и особено Токио се слави като силно земетръсен район и за да предпазят сградите от трусовете се налага да се използват най-новите технологии в света. Новата кула Gigen ще използва технологията на Geotectura, за да издигне сградата на половин метър над основите й и по този начин да я предпази от опасните трусове на земната кора. Разбира се за тази защита е необходимо голямо количество енергия, което ще се осигурява от няколко огромни електрогенератора разположени в подземията на сградата. Те ще се задействат от системата за предупреждаване за земетресения, която действа от няколко години в Япония достатъчно бързо за да издигнат сградата преди дори да е започнало земетресението. Тъй като пуска на системата ще е много скъп архитектите от Tawakemono architects са сметнали сградата, така че да издържа на по-малки земетресения и системата Geotectura ще се използва само при земетресения с магнитут над 3,5 по скалата на Рихтер.Творението на архитект Kyo Takurami ще е с височина 165 метра и ще се използва предимно като офис сграда. Разбира се ще има търговски площи и детска градина за децата на работещите родители. Най-интересното място в сградата навярно ще е специалната зала за първоапраилски шеги, която ще бъде тържествено отворена при завършването на сградата през април 2011-та година. Честит празник на всички прочели статията до тук.


Електро магнетизмът като строителен материал
Представяли ли сте си някога, че е възможно да съществуват сгради, които просто висят във въздуха? Това е принципно възможно, ако се използва силата на електро магнетизма.

Тази идея може би накрая ще ни освободи от оковите на гравитацията и никоя архитектурна форма няма да бъде невъзможна за постигане. Използвайки електромагнитните полета като строителен материал небостъргачите ще имат вградени системи за получаване на електроенергия, включващи слънчеви батерии и ветро-турбини от всички страни на сградите.

До тук всичко звучи като далечна фантастика и едва ли някой се замисля колко малко остава до победата на човека над гравитацията. С интересна комбинация от дизайнери и изследователи израелското архитектурно студио Geotectura издига иновациите до нови висоти и работи усилено за постигането им като реални проекти. Всъщност самите Geotectura казват, че първите няколко ЕМ небостъргача ще бъдат построени в Токио в обозримо бъдеще. Проектите ще бъдат сравнително малки и ще са 100% енергонезависими. В по-далечно бъдеще се очакват още по-интересни и вдъхновяващи сгради.
archzine.com


назад към всички новини
© 2008 - 2024