• Търсене на имот

  • Новини

Влагат 22 млн. лв. в търговски център "Атриум" в Плевен

Около 22 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството на търговския център "Атриум" в Плевен. Строителството на обекта предстои да стартира в средата на май, казаха за "Строителство Градът" от фирмата инвеститор - "Плевен Търговски център" ООД, където партньори са английският инвестиционен фонд "Бългериън пропърти девелъпмънтс" и българските "Феърплей къмършъл" ЕАД и "София истейтс дивелъпмънт" ООД.
Проектът е на проектантското бюро "Архитектура" ООД с ръководител на колектива арх. Диляна Икономова. Проект мениджър на обекта е "София истейтс дивелопмънт" ООД.
Бъдещият търговски център ще се представя чрез мотото "Всичко за дома под един покрив", уточниха от фирмата инвеститор. Обектът ще бъде изграден на терен от 36 730 кв.м в "Сторгозия" - най-големия и най-гъстонаселен квартал на града.
Мебелни вериги, супермаркет на известна западна верига, всичко за дома и градината, всякакъв вид текстил и продукти от санитарния фаянс, гранитогрес и теракота до пердета, килими и т.н. ще се предлагат под един покрив върху площ 21 хил. кв.м в общо около петдесет магазина. В "Атриум" ще има заведения за бързо хранене, атрактивен детски кът, кафе-аперитив, пицария и др.
Интересите и желанията на жителите на квартала са разнородни и твърде интересни, започвайки от това в търговския център да има боулинг зала, както и казино. Така от първоначалната концепция за 8-10 хил. кв.м. разгъната застроена площ проектът е бил разгърнат до сегашните 21 хил. кв.м където ще има различни по големина магазини, предлагащи всичко за дома. Очаква се български търговци, производители и вносители да предлагат богат асортимент от стоки за дома от различни ценови категории, поясниха от фирмата инвеститор.
На този етап е избрана фирмата, която ще осигури строителния надзор на обекта. Това е плевенската "Графити" ООД. До седмица предстоят търгове за грубия строеж, за външните връзки - вода и канал, а в рамките на тази година - за вертикалната планировка, хидро- и топлоизолациите, като ще бъдат предпочетени фирми от региона, каза за "Строителство Градът" управителят на "София истейтс дивелъпмънт" Трифон Трифонов, инвеститор и проект мениджър на обекта.
Сградата е свободно стояща, триетажна, като първият етаж е полуподземен. Тя е композирана като два симетрични обема, свързани с централно атриумно пространство. Предвидени са два входа за клиенти, съответстващи на основните автомобилни подходи - северен и южен. Супермаркетът е разположен на ниво терен и има самостоятелен вход от север. Стопанските входове са развити по западната фасада на нивото на първия етаж, като е предвидена товаро-разтоварна рампа за зареждане с товарни автомобили. Вертикалната комуникация е решена с два централно разположени ескалатора, пет разсредоточено разположени стълбищни клетки, осигурени с естествено странично осветление, товарни асансьори в непосредствена близост да рампата за зареждане и пътнически асансьори в близост до северния вход. Към сградата и в нея е осигурен достъп на хора с увреждания.
На партерния етаж са разположени шестнадесет магазина, както и банков и застрахователен офис. На второ ниво са разпределени осем магазина и кафе с необходимите обслужващи помещения, а на третото са зоните за забавления и свободното време, ресторант, заведения за бързо хранене, детски кът, кафе, както и други осем магазина.
Сградата ще е с монолитна скелетно-безгредова конструкция с вертикални елементи - колони и стоманобетонови шайби. Покривите са плоски. Преградните стени по проект са предвидени да се изпълняват от гипсокартон. Фасадните стени са от леки термопанели с топлоизолация от минерална вата. Дограмата е алуминиева със стъклопакет.
Очаква се търговският център "Атриум" да отвори врати в Плевен през октомври 2009 г.


назад към всички новини
© 2008 - 2024