• Търсене на имот

  • Новини

Хотел "Балкан" в Габрово

Съществуващият хотел "Балкан" в Габрово е една от емблематичните сгради в града. Разположен в централната част, на ул. "Емануил Манолов" 14, той е с категория три звезди, но вече морално остарял и неактуален. Желанието на инвеститора "Хемустурист" АД е да го превърне в интересен и авангарден четиризвезден хотел. Проектът е възложен на екип на варненското студио "Дизарх" ООД с главни проектанти арх. Светослав Станиславов и арх. Делян Жечев.
Съществуващият хотел "Балкан" е строен преди около 40 години и е в добро състояние заради качествения проект и изпълнение предвид времето, когато е строен, коментира арх. Станиславов. Състои се от едно високо 11-етажно тяло и ниско триетажно, свързани с топла връзка на партерно ниво. Предмет на настоящата разработката е високото тяло. Ниското триетажно тяло, в което има ресторант, няколко многофункционални зали и хотелска част, е реновирано преди време и ще е предмет на втория етап от обновяването на комплекса.
Високото тяло се състои от три етажа с обществена функция - партер, приземен и сутеренен, като сутеренният етаж е на ниво терен към булеварда заради голямата денивелация и осем хотелски етажа с обща РЗП 8077 кв.м. Функцията е основно хотелска, като обект на реконструкцията е повишаване на звездите и обособяване на нови функции. Реновацията включва всичко без основната носеща конструкция.
След реконструкцията хотелът ще се превърне в бизнес хотел, като основен акцент са конферентните зали, разположени на партерен и първи етаж. Те са четири с обща РЗП 382 кв.м и капацитет 405 места.
При реконструкцията на хотелската част се набляга на увеличаване площта на стаите, за да се покрият стандартите на четиризвезден хотел. За целта две стаи ще се слеят в една. В завършен вид хотелът ще разполага с 62 двойни стаи, 14 единични и два апартамента.
На ниво приземен етаж е проектиран СПА център с площ от 360 кв.м и се реновира съществуващото кафене, като тези обекти ще имат и външен вход за жителите на града.
На последния етаж е проектиран скай бар.
Допълващи функции, разположени във фоайето, са туристическа агенция, фризьорски и козметичен салон, магазини за луксозни стоки и лоби бар.
Фасадите на хотела ще придобият съвсем нова визия. Един-единствен елемент от фасадата ще бъде запазен и реставриран - великолепната фреска с изключително ясна геометрия, която е и гръбнак на новата идея. Окачена стъклена фасада, тип "дабъл скин",ще замени съществуващите. Стъклената, вентилируема мембрана с аморфна форма придава динамичност на обема и подчертава принадлежността на хотела към съвременната модерна архитектура.
sgrada.com

назад към всички новини
© 2008 - 2023