• Търсене на имот

  • Новини

Във Варна бележат бум на сделките с имоти ново строителство

 
Сделките с имоти ново строителство във Варна, набират сили и бележат истински бум в последните 1-2 години, като за това си има напълно реални причини, смятат в бранша с недвижимите имоти. Поне половината от сделките с жилищни имоти за миналата година са за жилища ново строителство, като най-голям интерес е към закупуването им с цел инвестиция или капиталовложение.

Купувачи със собствени пари, хора с изтеглен кредит и живеещи в чужбина българи са сред основните купувачи в последната година. Основните купувачи на жилища ново строителство според данните са най-често на възраст между 26 и 40 години, от които резонно по-младите са несемейни, а по-възрастните семейни. За инвестиции най-често се купуват двустайните и тристайните жилища, а отскоро и луксозни имоти.

В тази връзка д-р Кристиян Вълчев от Икономически университет – Варна, коментира неотдавна пред БТА, че във Варна големите компании залагат все повече на спокойствието и зеленината при строенето на луксозно ново жилищно строителство. Според специалистът това е така, тъй като купувачите търсят вече изолираност, сигурност и спокойствие. Това е и причината да нараства интереса към имоти ново строителство в райони като „Бриз“, след като до неотдавна най-търсени бяха жилищата в централните градски райони.

Тези райони са по-спокойни, добре урбанизирани и в същото време озеленени и тихи, а новостроящите се сгради имат специфични архитектурни решения, силна индивидуалност и перфектни инфраструктурни характеристики. Каквито и да са причините, факт е, че поне от година насам тенденцията във Варна е към нарастването на търсенето и предлагането на жилища ново строителство. Тези имоти предлагат лукс, уединение, контролиран достъп, допълнителни екстри.

Анализите на браншовиците сочат, че в последните няколко години новостроящите се жилищни сгради са с много подобрена функционалност, с по-добър дизайн и по-качествени материали, поради което са и по-търсени на имотния пазар в сравнение с жилищата старо строителство. Не е за подценяване и факторът „екология“. Все повече стават новостроящите се жилищни пасивни сгради, ползването на иновативни технологии, еко архитектура, дизайн и устойчивост.

Част от тази тенденция е и жилищните комплекси от затворен тип, които се строят с бързи темпове в квартал „Бриз“. Сгради с луксозно изпълнение, при градежа и се използват последните технологични новости, разположена е на перфектна локация в близост до морето и до центъра на Варна, в богато озеленен район. Комплексите се изграждат при пълно спазване на всички екологични норми в унисон със заобикалящата го среда и с мисъл за хората.

Всичко това кара все повече купувачи да се ориентират към възможностите на новото строителство и апартаментите ново строителство във Варна. Освен всичко друго, закупувайки новопостроено жилище, човек фактически е първи собственик на дома, сам си е декоратор и дизейнер и може да структурира пространствата на дома си според собствените си вкусове и нужди. Новопостроените жилища дават и по-голям избор на квадратурите и разположението на помещенията, по-ниска цена на квадратен метър, възможносттите, които дава фактът, че ще бъдете първи обитатели на имота.

Хората вече са ориентирани и че новите жилища вече се строят с много по-качествени материали, имат по-добре поддържани входове, при изграждането им се спазват всички правила, сградите са по-безопасни, екологични и здрави, продуктът е по-прецизиран и балансиран, напълно в унисон с европейските и световни тенденции. В същото време купувачът вече си е изградил добра култура на пазаруването и качеството на имота все повече определя избора му при покупка.

Съвсем не са случайност данните, които през тази пролет изнесоха във Варна и специалисти от Националното Сдружение Недвижими имоти, според които имотите ново строителство се продават по-активно от имотите старо строителство. Според хората от сдружението в това отношение имотният пазар е повече от позитивен, а във Варна търсенето на нови жилищни имоти остава традиционно силно.

Статистиката сочи още, че нарастват и продажбите „ на зелено”, където офертите са все по-атрактивни, а цените все по-разумни. Мнозина предпочитат да се спрат именно на този вариант, защото той предлага опциите жилището да се изплати на вноски паралелно с различните степени на завършването му.

Така не се налага купувачът веднага да извади цялата стойност на имота и да заплати пълната цена, а го върши на етапи, което не усложнява прекалено бюджета му. При закупуване на жилище „на зелено“ хората разполагат средно с около 2 години, както е и случаят със сградите предлагани от БАЛИНОВ ИНВЕСТ,  през които период от време могат например да спестят допълнителна сума, да продадат други имоти или да организират тегленето на кредит, с което да си помогнат при финансирането на покупката на новопостроения имот.

Фактът, че раздвижването на имотния пазар във Варна в последните 1-2 години е свързан предимно с новото строителство, може да се обясни и със засиления инвеститорски интерес към града, с поскъпването на все по-малкото свободни терени за строителство, а и заради увеличеното търсене на жилища с цел инвестиция или влагане на капитал.
назад към всички новини
© 2008 - 2024