• Търсене на имот

  • Новини

Подземен стадион

Подземен стадион с естествено охлаждане в Катар. Съоръжението в Доха ще бъде и с уникално осветлени. Първият в света подземен стадион, при това с природна „климатична инсталация“, ще строят в столицата на Катар Доха. Съоръжението е част от амбициозната кандидатура на страната за домакин на Световното първенство по футбол през 2018 година.
Компанията MZ & Partners представи проект, според който само една трибуна ще се издига над земната повърхност, което накара медиите в емирството да го нарекат „лаптопа“. Официалното име на съоръжението е Wall (стена). Теренът и останалите сектори на стадиона са под земята. Традиционните пилони с прожектори в четирите ъгъла на игрището отсъстват в проекта. Осветлението оригинално е вписано в различни архитектурни елементи на съоръжението.
Изборът на форма на стадиона не е случаен. Арената е прикрита от изкуствени хълмове, които задържат хладния въздух, който слиза надолу, както е известно, и осигуряват комфорт на зрителите. Така се сваляли разходите на стадиона за климатизация, като авторите на проекта до колко ще бъде ефективна тази система на Арабския полуостров, пише Мембрана.
Проблем за съоръжението е неговият капацитет, който е само за 11 000 зрители. Това е нормално за Катар, чието население е около 400 000 човека, но световната футболна централа ФИФА не разрешава стадиони под 25-30 000 места за шампионатите на планетата.
Изборът на домакин на Мондиал 2018 ще бъде направен през юни 2011 година, а стадионът в Доха трябва да е готов година по-рано като главен коз на емирството. Останалите кандидатури до момента са съвместните на Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург) и Испания и Поругалия, както и на Англия, Австралия и Русия. Очаква се до крайната дата през 2009 г. да подадат заявки също Китай, Канада, Япония, Мексико и Съединените щати.


назад към всички новини
© 2008 - 2023