• Търсене на имот

  • Новини

“Festa Tower” във Варна ще се отличава с нова концепция, органична архитектура и морско излъчване

“Festa Tower” във Варна ще се отличава с нова концепция, органична архитектура и морско излъчване. Решението за пунктова сграда е продиктувано от локацията, панорамата и идеята за максималното усвояване на имота за рекреация и озеленяване. Планирано е строителството на обекта да започне в края на 2008 г. или началото на 2009 г. Срокът, поставен за цялостното реализиране на проекта, е три години.

“Festa Tower” ще бъде построена в ъглов парцел на бул. “Сливница” и ул. “Вяра”. В непосредствена близост са “Pfohe Mall” и хипермаркетите на търговските вериги “Пикадили” и “Mr. Bricolage”. 72-метровата сграда е проектирана на мястото на съществуващ рехабилитационен център с басейн. Функцията ще бъде запазена, подобрена и разширена със SPA център, спортни зали, медицински кабинети и голям закрит басейн.

Урегулираният поземлен имот, върху който ще се изгражда “Festa Tower”, е с площ 9523 кв. м. Плътността на застрояване е 30.3%, а коефицентът на интензивност - 3.2%. Близо 2800 кв. м са предвидени за озеленяване. Общата разгъната застроена площ ще бъде 44 153 кв. м. Търговската функция ще заеме 2680 кв. м. На около 2000 кв. м ще бъде разположен балнеоцентърът с басейна. Офисните помещения ще бъдат развити върху 1149 кв. м. Сградата ще бъде достъпна за лица със затруднено придвижване.

Конструктивно “Festa Tower” е разделен на два блока (А и Б), обединени в една пластична форма. Обемите ще бъдат с височини 19 и 16 етажа. Проектирани са две сутеренни нива.

Поради голямата денивелация първият сутеренен етаж на блок “А” остава частично под терена. Двете подземни нива в северната част са предвидени изцяло за паркиране. На втория сутеренен етаж в блок “Б” ще бъде разположен балнеологичен център с басейн. Над него е проектиран търговски център на две нива с ескалатори и площ 2680 кв. м. Ще бъдат развити 27 магазина. На партера и на първия етаж в блок “А” са предвидени 13 офиса със самостоятелни входове и санитарни възли. По-голямата част от бизнес помещенията ще бъдат на по две нива, обединени с интериорни стълби.

Основната функция на сградата е жилищна. Апартаментите ще бъдат разположени на 18 етажа в блок “А” и на 15 нива в блок “Б”. Двата блока се развиват самостоятелно, като за всеки са осигурени по три асансьора и две стълбищни клетки. Вертикалните комуникационни връзки ще бъдат съсредоточени в центъра на обемите. Функционалното решение на жилищните етажи е подчинено на конструктивната концепция. Комплексът съдържа общо 230 апартамента, от които 45 са студиа. Проектирани са четири мезонета. Площта на жилищата ще варира от 50 до 170 кв. м. Следвайки новите методи на проектиране и разпределение, е търсено оптимално планово решение на апартаментите. По-големите жилищни единици са разположени на югозапад и югоизток с панорама към града и Варненското езеро.

Конструкцията на 72-метровия обем ще е монолитна стоманобетонна. За довършителните работи по фасадата са предвидени материали, които ще придават допълнително съвременно излъчване. Архитектурното решение на “Festa Tower” предлага разбиване на монотонността на вертикала чрез редуване на бял еталбонд и стъкло в определен ритъм. Предвидени са бяла алуминиева дограма и парапети от триплекс с кръгла алуминиева ръкохватка.

назад към всички новини
© 2008 - 2023