• Търсене на имот

  • Новини

"Феста холдинг" иска да строи 40-етажна сграда във Варна Парцелът от 1.39 дка се намира срещу хотел "Черно море"

Общинският експертен съвет по устройство на територията - Варна, обсъди намеренията на "Феста холдинг" да построи 40-етажна сграда на мястото на бившия Шахдом. Парцелът от 1.39 дка се намира срещу хотел "Черно море". Проектът бе докладван от арх. Красимира Христова, участваща в екипа, разработващ новият Общ устройствен план на Варна.
Идеята за изграждане на модерната сграда е от 5 години. Тогава се предвиждаше да се построи луксозен хотел. Реализацията на тази идея се оказа трудна заради липсата на транспортна обезпеченост.
Актуалният замисъл на "Феста холдинг" предвижда сградата да е с разгъната застроена площ 18 хил. кв.м. За изпълнител е определена варненската фирма "Борд" ООД. Преди една година главният архитект на Варна арх. Иван Трендафилов коментира, че проектът може да се реализира само ако се обезпечи с инфраструктура и подземни паркоместа. От общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" тогава предложиха да се изградят и подземни паркинги под булевардите "Сливница" и "Княз Борис", които да обезпечат сградата. Инвеститорите са изготвили проект за паркинга с капацитет 400 места и вход западно от Икономическия техникум.
"Статутът на мястото предполага и изграждането на паркоместа", коментира след срещата за медиите регионалният мениджър на "Феста" за Североизточна България Васил Василев. Има два варианта - за изграждането на триетажен подземен паркинг или използване на пространството под бул. "Княз Борис I" по дължина. И в двата случая може да се осигурят места за 400 - 600 автомобила. Изборът на вариант ще зависи от окончателното решение за височината на сградата, което още е обект на обсъждане. Не се предвижда проектът да засегне по какъвто и да било начин съседната градинка "Севастопол".
Плановете за изграждане на 40-етажна сграда в центъра на Варна придобиха популярност миналата година. Проектът веднага стана обект на спорове сред архитектурната гилдия и градската общественост. Несъгласните с подобна сграда се мотивират с факта, че мащабното строителство и изграждането на прилежаща инфраструктура неминуемо ще засегнат и съседните площи.

назад към всички новини
© 2008 - 2023