• Търсене на имот

  • Новини

Продължава ходът на възстановяването на глобалните пазари на имоти

28.06.2010

Ходът на възстановяването на световните пазари на имоти и световната икономика продължава въпреки все още съществуващите значителни рискове, които стоят пред тях, се казва в нов доклад.

Рисковете са свързани основно с фискалните трудности в еврозоната, мерките на китайското правителство за охлаждане на нажежения пазар на имоти и опасността от нова световна финансова корекция.

В края на първото полугодие на 2010 г. може да се твърди, че най-големите пазари на имоти по света показват явно подобрение в отговор на постепенното оздравяване на глобалната икономика и на кредитните пазари, се казва в проучването на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В САЩ ситуацията постоянно и сигурно се подобрява, инвестиционният капитал става все по-достъпен, а обемът от сделки се повишава.

В Азия и Тихоокеанския регион икономическият ръст вероятно ще бъде по-висок от където и да било по света, но фактор за наблюдение остават евентуални последващи повишения на лихвените нива.

В Европа, въпреки ръст в обема от сделки, мерките за ограничаване на публичните разходи ще продължават да представляват тест за активността и доверието.

Предвид трудните избори, които стоят пред политиците в близко бъдеще, предстои да разберем дали втората половина на годината ще донесе още положителни новини за пазара

.Въпреки всичко обаче експанзията на глобалните пазари на имоти продължава, до голяма степен движена от силно вътрешно търсене на развиващите се пазари в Тихоокеанския регион и силен ръст в САЩ.

За еврозоната има опасност да изпадне в рецесия с въвеждането на ограничителните мерки, които ще дадат своето отражение през 2011 г., казват от компанията. Това може да доведе до забавяне на ръста и на други региони, но този ефект се очаква да остане сравнително ограничен за повечето големи икономики извън Европа. Ключът към предотвратяване на по-остър спад ще бъде овладяването на държавния дълг и предотвратяването на тези рискове от разпространяване към останалата част от глобалната финансова система.

Наред с това правителствата и централните банки в някои страни трябва да вземат мерки относно инфлацията и нестабилните и растящи цени на активите.

В тази усложнена макроикономическа среда, в която глобалните пазари на имоти демонстрират първите признаци на възстановяване или вече достигат дъното, в сектора все още остават много неизвестни с по-висока от обикновеното степен на риск, свързан с глобалната политика, се казва в доклада.


investor.bg


назад към всички новини
© 2008 - 2024