• Търсене на имот

  • Новини

В кои градовете имотите ще поскъпнат

7.5.2010

Ще поскъпнат ли имотите у нас до края на 2010 г. и ако отговорът е положителен, накъде да се насочим? Къде да закупим имот, така че още до края на годината инвестицията ни да е печеливша?

Според Бакинов инвест недвижими имоти „цените на недвижимите имоти в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас продължават да се понижават, но с много умерени темпове. Цените там отбелязват спад с до около 5%. При някои по-качествени имоти, с по-добра локация и инфраструктура дори се наблюдава плах ръст.

Либерализираното ипотечно кредитиране е водеща предпоставка за стабилизирането на пазара.

Това се усеща най-силно именно в по-големите градове на страната, където доходите са по-стабилни и играчите на пазара са по-смели в действията си - теглене на кредит, покупка на жилище, продажба с цел инвестиция в нов бизнес или друго начинание.

В този смисъл, повишението ще се усети в по-малките градове по-късно, отколкото в големите.

Сериозен ръст в София, Пловдив, Варна и Бургас обаче не можем да очакваме преди третото или дори четвъртото тримесечие на 2010 г.

Четирите големи пазара в страната имат и специфика. Тенденциите обикновено започват първо в София, следва Варна и на по-късен етап Пловдив и Бургас. По-високи цени в малките градове евентуално могат да се наблюдават едва през втората половина на 2011 г., констатираха от имотната агенция.

Според Бългериан Пропертис „до края на 2010 г. цените на имотите няма да отчетат повишение.

„Все още протича процес на спад в цените, който за отделни региони и типове имоти вече е почти към приключване. Когато пазарът на имоти достигне дъното по отношение на цени, очакваме първо да започнат да се увеличават търсенето и реализираните обеми от сделки, а не цените на имотите.

Едва след това можем да говорим за плавен ръст на цените на имотите, съизмерим с ръста на БВП при благоприятно развитие на икономиката на страната. Имотният пазар пряко следва развитието на икономиката - засега очакваният ръст на БВП за 2010 е минимален - около 0.3%, което също потвърждава, че ръст в цените на имотите не можем да очакваме да се случи през тази година, коментира Полина Стойкова, оперативен директор в компанията.

Според данните от нашите анализи, както и последните данни на НСИ, има отбелязан ръст в цените на продадените имоти в някои градове, но не бих казала, че това е трайно нарастване, а по-скоро има месеци, в които се търсят и се реализират сделки с по-качествени имоти, които се продават и на по-високи цени и когато те преобладават, това повишава средните цени.

Следва да отбележим, че през тази година не очакваме спад в цените на елитните имоти - те поевтиняха миналата година заедно с масовия спад на цените на всички видове имоти. Този процес обаче вече приключи и през 2010 г. ще наблюдаваме истинско сегментиране на пазара и корекция на цените само на некачествените имоти, с недобро местоположение и в нужда от цялостен ремонт, както и в малките населени места и селски райони.

Средните стойности ще продължат да служат за ориентир за общите тенденции на пазара, но вече все по-детайлно трябва да се разглеждат тенденциите в различните пазарни сегменти.

назад към всички новини
© 2008 - 2024