• Търсене на имот

  • Новини

Имотният пазар в Европа дава признаци на съживяване, но рисковете остават


Саймън Халаби е сред най-мистериозните магнати в имотната индустрия. Британецът от сирийски произход рядко се явява на публични места и според Financial Times предпочита да прекарва повече време на яхтата си край Портофино или в замъка си във Франция. До миналата година състоянието му се оценяваше от списание Forbes на 2.8 млрд. долара. Но 2009 г. направи Халаби най-голямата жертва на имотния крах: портфолиото му с едни от най-апетитните офис сгради в Лондон като централата на JPMorgan Chase и небостъргача Aviva Tower падна в ръцете на банките, които ще направят разпродажба на активите.


Много анализатори очакват нови проблеми с плащания по големи ипотечни заеми и играчите в сектора се молят на всякакви богове 2010 г. да съживи пазара, за да не последват съдбата на Халаби. Някои нови данни може леко да оправят настроението им. За последните две години стойността на имотите се обезцени с около 40% на развити пазари като Великобритания, САЩ и Испания, но според различни консултантски компании активността е започнала да се завръща през втората половина на изминалата година.

Специализираната компания CB Richard Ellis Group обяви, че инвестициите в европейски бизнес имоти са нараснали до 25.7 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2009 г., повишение от 42% спрямо предишния отчетен период и най-голямото от краха на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г., допринесъл за задълбочаване на кризата. Очакванията на анализаторите са, че растежът ще продължи и през настоящата година. Прави впечатление рязкото покачване на сделките през втората половина на миналата година: 71% спрямо първото полугодие. Почти всеки голям пазар бележи растеж в края на годината, но най-забележителен е фактът, че обемът на сделките в Германия и Франция е скочил двойно. Огромен е ръстът и в Централна и Източна Европа (виж таблицата), но той се дължи по-скоро на ниската отправна точка. Оптимизъм буди и повишението на паневропейския имотен индекс FTSE EPRA/NAREIT с около 29% през 2009 г. Най-активни на пазара са били германски фондове, както и държавни инвестиционни фондове и компании за дялови инвестиции. Най-много пари са вложени през втората половина на 2009 г. на британския пазар, най-вече в Лондон, заради висококачествените офис площи и търговски центрове със солидни дългосрочни наематели. Според консултантската компания Jones Lang LaSalle доходността от тези имоти е спаднала до 6.5% от 6.75%, което се вижда и от покачените им цени. Но въпросът остава: дали тенденцията ще продължи и през 2010 г.?

Разбира се, много ще зависи от състоянието на световната икономика през тази година. "Очакваме бавно, стабилно възстановяване. Но всичко ще се промени, ако има нов банков шок", заяви пред Wall Street Journal Ник Аксфорд, директор за европейски проучвания в CB Richard Ellis. Макроикономическите данни също дават смесени сигнали. Европейската икономика постепенно излиза от рецесия, но безработицата остава висока - около 10%, което няма как да не се отрази на търсенето. Въпреки че се забелязва повишен интерес към офис площите от страна на финансовата индустрия, сделките за наеми в Европа са намалели с около 30% през миналата година. Дейвид Хъчингс, анализатор от Cushman & Wakefield, прогнозира, че те ще паднат с още 5 до 10% през първата половина на тази година. "Ще мине време, преди търсенето да се завърне към нормалните нива", заяви пред WSJ Леонард Гайгър, вицепрезидент на компанията Cohen & Steers в Лондон.

"Въпреки повишената инвестиционна активност в Европа интересът е съсредоточен основно към определени продукти и към най-ликвидните пазари", коментира Мари Хънт, анализатор в CB Richard Ellis.

"Инвеститорите в бизнес имоти трябва да са умерени оптимисти за тази година. Но трябва да помнят, че имотният пазар ще се държи по различен начин от другите активи. Приходите от наетите сгради помогнаха на собствениците им да издържат глобалната рецесия, но тези приходи ще са подложени на натиск през следващите години", смята Жак Гордън, глобален стратег в LaSalle Investment Management.

Анализаторите отчитат, че макар водещите пазари да са се сринали относително с еднакви темпове след началото на кризата, сега те се възстановяват по много различни и дори изненадващи начини. Например във Великобритания се наблюдава рязко повишение на цените, но не се знае колко устойчиво ще е възстановяването. В същото време прогнозите сочат, че най-бурна ще е инвестиционната активност в Германия, Франция и скандинавските държави, докато Централна и Източна Европа ще останат парализирани през следващите месеци. В доклад на LaSalle се казва, че инвеститорите ще избягват рисковете през тази година, но ще се възползват от някои страхотни възможности от евтини имоти на закъсали собственици. Някои експерти предупреждават и за възможността от прегряване на пазара на бизнес имоти в Западна Европа въпреки сегашните му ниски нива. Конкуренцията между инвеститорите може да покачи цените на определени активи над пазарната им цена, което не е оправдано при сегашното състояние на икономиката, отчита Wall Street Journal.

"Предвид бавното съживяване на икономиката възможностите в Европа ще се ръководят основно от движенията на капиталовия пазар, а не толкова от повишено търсене. Ликвидността и прозрачността се различават на целия континент и тези два фактора ще определят възможностите и риска", твърди Робин Гудчайлд от LaSalle Investment Management. Ипотечните дългове към банките в САЩ и Европа се оценяват общо на над 4900 млрд. долара и резкият срив на цените през 2008 и отчасти 2009 г. попречи на институциите да извадят на пазара много от придобитите като обезпечение по кредитите имоти. През тази година все повече банки ще обявят търгове за тези активи, което също ще се отрази на пазара. Но процесът ще е дълъг и труден, тъй като някои имоти бързо ще си намерят купувачи, но други няма да са толкова привлекателни. Тези на Саймън Халаби със сигурност ще са сред най-търсените. В класацията си на най-богатите хора на планетата Forbes цитира Халаби: "Резултатите ми са нито по-добри, нито по-лоши от колегите ми в имотната индустрия." "Колегите" му се надяват 2010 г. да не им донесе същите неволи, каквито сполетяха магната през 2009 г...

Най-перспективни по света

Анализаторите имат най-различни мнения кои ще са най-привлекателните държави по света за инвестиции в имоти през тази година. Но много от тях посочват на първо място бразилския пазар заради добрите перспективи пред икономиката на южноамериканската държава, доброто развитие на ипотечния пазар, недостига на достатъчно качествени имоти и предстоящото домакинство на световното първенство по футбол през 2014 г. и олимпиадата през 2016 г. Някои експерти очакват скок от 200% на цените през следващите десет години, но пазарът си остава високорисков. За разлика от него Франция е считана за относително сигурен пазар и прогнозите са, че растежът на цените ще е най-висок в Западна Европа през 2010 г., а Париж ще е водещият град по имотни сделки. Южна Африка също е сочена като добра за инвестиция в имоти заради достигнатото дъно на цените и атрактивните предложения на пазара, както и заради направените инвестиции в инфраструктура за домакинството на световното първенство по футбол през 2010 г.


източник:

www.capital.bg

назад към всички новини
© 2008 - 2024