• Търсене на имот

  • Новини

Покривна градина

До скоро градините на покрива се смятаха за изключително скъпо удоволствие и можеха да се намерят само на покривите на много скъпи обществени сгради или хотели. Предимствата на покривната градина са безспорни и тук ще Ви запознаем с някои от тях.

На първо място можем да сложим екологичност - Покривната градина помага много за изчистването на градския въздух от емисии и изгорели газове, като същевременно с това го обогатява с кислород.

Устойчивост при бури и силни валежи - При силен валеж растенията не позволяват покривната настилка да бъде отмита, като с това удължават живота на покрива и цялата конструкция под него.

Енергийна ефективност - Пръстта заедно с растенията, са един добър топлоизолатор, а както е известно много голяма част от топлината на сградата излиза от нея през покрива.

Звукоизолация - Пръстта освен топлоизолатор е и добър звукоизолатор.

Подобряване на качеството на живот - Не само заради факторите изброени по-горе, но и заради красотата и успокоението, което дава градина пълна с растения на един човек, който се прибира уморен от работа. Представете си възможността вечер да се качите на покрива на блока и да погледате залеза в красива и зелена градина.Зелените покриви могат да бъдат в различни форми - растителни килими, кутии, саксии или изцяло покриване на покрива с растителност. Всички те ви дават свободата да оформите Вашата покривна градина според Вашите собствени изисквания и финансови възможности. Освен това ще имате и защита от ерозия, топло и шумоизолация, която варира в зависимост от избраното решение.Фактори, които трябва да се вземат под внимание преди да се насочите към покривна градина са устойчивостта и товароносимостта на покрива на сградата и евентуалното и укрепване, ако има нужда. Не е зле да се посъветвате с ландшафтен архитект, за да разберете какви растения са подходящи за вашия покрив в зависимост от възможностите за поливане, достъп до слънчева светлина и ветровитост.

Цените варират от около 160$ до 270-300$ на квадратен метър, което разпределено между живущите в сградата не е толкова много, особено като се има в предвид полезните ефекти за здравето, произтичащи от тези градини.

За повече информация можете да посетите greenroofs.org


назад към всички новини
© 2008 - 2023