• Търсене на имот

  • Новини

ООН: Недостъпните цени на имотите нарушават правото на човек на жилище

Финансовата недостъпност на жилищата е една от главните причини за нарушаване на правото на хората на адекватно жилище, като проблемът се изостря заради глобалната финансови криза, заяви в четвъртък специалният докладчик на ООН по жилищните въпроси Ракел Ролник, цитирана от РИА Новости.

Всеобщата декларация за правата на човека в частност гласи, че „всеки човек има право на жизнено равнище, включително прехрана, облекло, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални грижи, което е необходимо за поддържане на неговото и на семейството му здраве и благосъстояние“.

По думите на Ролник проблемите, свързани с изплащането на кредити и ипотечни заеми, поставят семействата с ниски доходи в опасни условия и дори ги превръщат в бездомни.

„Вярата в това, че пазарът на недвижими имоти ще осигури на всички адекватно жилище, рухна. Днешната криза е сурово напомняне за тази реалност“, подчертала Ролник.

„Жилището не е стока – четири стени и покрив, а място за живот в условията на безопасност, мир и достойнство, а също и право на всеки човек“, заявява Ролник.

Само в САЩ от кризата са засегнати милиони собственици на имоти и наематели, а сега тенденцията обхваща много други страни, заяви представителят на ООН, като изрази опасение, че хората в други страни също ще трябва да се изнесат от домовете си заради невъзможност да погасят кредита си или пък да плащат наем.

Предвид ръста на броя бездомни хора както в развитите, така и в развиващите се страни, Ролник призова държавите членки на ООН да приемат спешни мерки за подобряване на положението на хората, останали без покрив.

В частност тя призова правителствата да изработят по-справедлива и социално ориентирана система за получаване на жилище, в това число и субсидии за хората с ниски доходи.

„Изключителното фокусиране върху притежаването на дом като единствен вариант за осигуряване на достъп до жилище също е част от проблема“, смята Ролник. Според нея кризата ще принуди хората да измислят по-добра система, която предлага повече опции за осигуряване на жилища.

„Притежанието на имот е предпочитана възможност за мнозина. Осигуряването на достатъчно жилища за всички е обществена цел, която изисква различни ангажименти – от данъчни предимства при покупката на дом до по-добра юридическа защита на наемателите, директни субсидии за бедните. Пазарите, дори при правилна регулация, не могат да осигурят достатъчно жилища за всички“, казва Ролник, цитирана от пресцентъра на ООН.


източник : imoti.investor.bg
назад към всички новини
© 2008 - 2023