• Търсене на имот

  • Новини

Атракционна зона на мястото на порт Варна-изток звучи като фантастика

Били ли сте в Барселона? Един типично средиземноморски град, в който пристанищната зона е добре уредена, има туристически атракции. Крайбрежната част може да се сравни с голяма морска градина, свързана с широка търговска улица с центъра на града и много отворени пространства...
Това невинаги е било така. Преди 20 години този район от каталунската столица, познат като "Порт Вел" (Port Vell, "Старо пристанище"), изглеждал като след война - порутени складове, зарязани жп линии, купища отпадъци. Градът обаче спечелил домакинството на летните олимпийски игри през 1992 г. и така дошъл ред на плана за пълна промяна. Празните и неприветливи магазии изчезнали, а на тяхно място се появил "Маремагнум" (Maremagnum - огромен търговски и развлекателен център), яхтена марина и невероятен по замисъл и реализация аквариум. След още няколко години, по време на световния културен форум "Барселона 2004", в продължение на четири месеца районът на "Порт Вел" бил посещаван всекидневно от 12 до 15 хил. души, а електричеството се осигурявало от слънчеви панели, поставени не само върху постройките на пристанището, но дори и по околните сгради.
Научна фантастика? Не съвсем! Защото във Варна също могат да бъдат изградени подобни атракциони, захранвани от слънчеви колектори. За да стане това обаче, сегашното пристанище Варна-изток трябва да "преплава" канала и да акостира в езерото.
Препятствието
За нуждата от построяването на нов контейнерен терминал във Варна се говори от години. Неотложност, която става толкова все по-голяма, колкото повече расте населението на втория по големина град в страната. По официални данни всяка година Варна пораства с 13 хил. души. Неофициално с няколко пъти по толкова. И докато жителите се увеличават, градът се задъхва. Застанал е "с гръб към морето", а в самия му център камиони товарят на кораби зърното на половин България (виж "Морски Дневник" - бр. 17 от 5 - 11 май 2006 г.). Според идеите на местната общинска администрация, оповестени в последните дни на 2006 г., първата копка на проекта за нов контейнерен терминал трябваше да бъде направена още в средата на 2007 г., но проблеми със собствеността на терена под кв. "Максуда" спряха ентусиазма. Засега до началото на 2009 г.
Дотогава на 154 дка, заключени между Морската гара и сградата на митницата във Варна, трябва да бъде проектирана нова визия - на отворения към морето град. Идеята отключва фантазията за трескаво обмисляне на варианти за най-различни атракции. Оптимистичните прогнози гласят, че реализацията на проекта ще струва над половин милиард евро и ще отнеме доста време. Лесно ли е обаче "да препроектираш" центъра на един град? Ако се вярва на градските власти в Барселона, Генуа или Лондон, отговорът е положителен. Нужни са много пари, добри проекти и подкрепа от държавата. Според председателя на общинския съвет Варна Борислав Гуцанов за проектирането ще бъдат поканени водещи световни архитектурни бюра. Според него само по този начин ще имаме атракции като тези в Лисабон или Генуа, където водолази плуват с рибите в огромни прозрачни басейни или пасажерски терминали за 5-звездни лайнери като в шведската столица Стокхолм. На отсрещната страна застават всички онези, които в последните години са се наслушали на хубави идеи и вече не вярват в реализацията им.
Достъпен лукс
Идеята е строителството на атракционната зона и марината във Варна да започне още от догодина, а средствата да бъдат осигурени от държавата, общината и частния сектор. Реализацията на плана ще доведе до неминуемото намаляване на шума и замърсяването, а трафикът на тежкотоварни коли ще намалее няколко пъти, уточнява още Гуцанов. Безспорно е, че и бизнесът, и гражданите ще извлекат много повече дивиденти от лукса на промененото пристанище Варна-изток. Районът има потенциал да се превърне в най-привлекателната част на града. Според брокери от агенцията за недвижими имоти "Форос" може да се очаква и огромен инвестиционен интерес към териториите, които ще се освободят. Зоната е идеална за бизнес, ще се отворят нови работни места, възможностите за развлечение на жителите на Варна и туристите ще се увеличат многократно. Какво остава? Да се научим да гледаме по-оптимистично на бъдещето и... да вярваме в чудеса!
-----------------------
Трудна реализация
Мирослав Сталев, архитект: Има идеи
Замисълът проектирането на бъдещата варненска марина да бъде възложено на международно архитектурно бюро звучи странно. Не е сериозно! Тук има достатъчно кадърни архитекти, които могат да проектират атракциони. При този строителен бум в курортите това е напълно обяснимо. Прекрасно знам за какво става дума, защото преди няколко години с колегата Янко Петров представихме идея на "Пристанищна администрация" за облагородяване на зоната около нея. Освен нашата имаше още две разработки. Едната беше дело на колектива на арх. Енчо Димов, а другата на арх. Люцканова. Проблемът не е проектирането на района, а това, че той нямаше действащ градоустройствен план. Големи трудности създават и комуникациите. Точно затова никой от трите екипа не беше успял да предложи решение на транспортния възел, който ще се развие около бъдещата атракционна зона. Подходът към пристанището е лесен, но бул. "Приморски" е тесен и с ограничен капацитет. Този факт не трябва да се пренебрегва.
Цветалина Байкушева, студент по европейска икономика и обществени науки в University College - Дъблин: Трябват добри проекти
За да бъде направено нещо, трябва да е с много пари и добри проекти. В Барселона плажът си е плаж и всичко останало е от другата страна на улицата. Няма ги дискотеките, накацали по нашите плажове. Улица "Преслав" например, макар че не е достатъчно широка, може да бъде превърната във великолепна пешеходна зона, която да свързва центъра на града с бъдещата атракционна зона около яхтеното пристанище. "Преслав" и сега е търговска улица. Ако се развие в тази посока обаче, тя може да служи като свързваща търговска артерия между централния варненски площад, ул. "Княз Борис I" и търговската част на бъдещото яхтено пристанище. Добре ще е, ако около марината се обособи площад с магазини. Подобен проект не би трябвало да изключва и вариант, при който пристанищната администрация да запази мястото, на което се намира и сега. Така е и в Барселона, където административната част на пристанището е съчетана с обширна зона за разходки и търговия. Не знам защо, но ми е трудно да си представя, че подобен мегапроект може да бъде реализиран у нас.
Йордан Йорданов, преводач - агенция АЕДА: Няма воля за промяна
Няколко пъти съм ходил в Барселона и съм се любувал на начина, по който е организирано пристанището там. Не мисля, че тук може да стане подобно. В Порт Вел са вложени много пари за олимпийските игри. Финансирането е била осигурено както от държавата, така и от местната власт. Не вярвам, че тук има воля за подобна инициатива, за реализацията на подобен проект. Някой ден може би варненското пристанище наистина ще изглежда като каталунско, но едва ли това ще се случи в рамките на близките 10 години. Всичко зависи от това дали има желание за промяна и колко силно е то. А най-важни са парите, разбира се.
Стефан Александров, моряк: Държавата не е готова за проекта
Идеята звучи прекрасно, но не съм сигурен, че може да бъде осъществена. Готов съм да се обзаложа, че тук ще се загуби време в приказки колко хубав проект ще бъде направен и как в същото време за изпълнението му пречи този или онзи. От няколко години слушам как Варна ще стане Генуа, а не виждам нещо да е направено до момента. Едва ли държавата ще е готова да излее толкова пари само в един град.
-----------------------
Чудесна идея!
Борислав Гуцанов, председател на общинския съвет: Ще надскочим местното ниво
Варна има всички шансове да повтори опита на Генуа и Барселона за изнасянето на товарното пристанище извън центъра на града. Всички работим активно. На сесията на общинския съвет през февруари ще предложа да гласуваме решение за възлагане на проектирането. Ще поканим международната камара на архитектите да проведе конкурс за проектирането, за да участват бюра с опит в подобни проекти. Пред проектантите ще поставим няколко основни изисквания. Зоната трябва да има яхтено пристанище, пасажерски терминал "с ръкави", голям и модерен аквариум и хотелско-търговска част. Основно изискване ще бъде да няма презастрояване. От нас остава да решим проблема с комуникациите в района. В работната група, която работи по реализацията на идеята за атракционната зона и преместването на Варна-изток, обмисляме няколко алтернативи за отпушването на "тапата" на басейн "Приморски". До няколко месеца ще започнем работа и по разширяването на пътя като първа крачка към преместването на пристанището и освобождаването на терена за новата атракционна зона. Идеята ни е строителството да започне още от догодина. Вече са договорени 20 млн. лв. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разширение на ул. "Девня" от кръстовището на жп гарата до кръстовището на "Топливо". Там платното ще стане шестлентово. По този начин ще облекчим трафика между Варна-изток и Варна-запад и ще намалим с 90 хиляди. броя на товарните автомобили, които сега преминават през града.
Лъчезар Братоев, председател на Българската асоциация на яхтените пристанища: Да се започне отсега, иначе стоянките ще останат празни
Най-лесният начин да се започне с изграждането на зоната е да се отдели един ъгъл и да се направят понтони за 50 или 100 яхти, да се осигурят ток и вода, условия за яхтсмените. Тази инвестиция е малка и не изисква нито начало на преместването на пристанището, нито проектиране от международен екип, нито нещо друго. Подходящ за целта е районът на Морската гара, където са влекачите на 2-ро корабно място. Само трябва да бъдат преместени. В противен случай, ако пристанище Варна-изток стане яхтена марина, рискът дълго време да стои празна е голям. Направим ли добро място за акостиране на яхти сега, голяма част от собствениците на малки плавателни съдове ще предпочетат през зимата да държат яхтите си във Варна. Така марината ще може и да се самоиздържа. В момента Варна е просто място, което е удобно за приставане, но не предлага условия за това. Инфраструктурата изостава от бума в продажбите на яхти.
Свилен Крайчев, заместник-кмет: Първо ще преместим контейнерите
Рано е за проектиране на този етап, защото първо трябва да преместим контейнерите на новия терминал под "Максуда". Това ще отнеме около пет години за приключване на операцията. Но проектиране и изграждане на атракционната зона е напълно възможно. Идеята е повече от прекрасна! Все пак за пет години много неща могат да се променят в концепцията. Най-лесната работа е да се събори административната сграда на пристанището и да изчезнат магазиите. Но първо трябва да изчакаме да видим дали държавата ще подпише меморандума за създаване на дружеството, което ще стопанисва атракциона. Това е задължителното условие според мен. Има варианти и за финансирането. Било то чрез бизнеса, който ще има участие в съдружието, било чрез концесиониране на съоръженията и сградите, които ще бъдат изградени. Може да се използва схемата на "Спортен комплекс Варна", който стопанисва стадион "Юрий Гагарин". С изключение на идеята за аквариума - където наши архитекти нямат опит, не мисля, че останалите предвидени в замисъла неща са сложни за реализиране. Всичко е въпрос на идеи и опит. Тук има и от двете.

Старото генуезко пристанище - познато като Мандрачио, днес е туристическо и културно средище с модерен жилищен квартал.

Източник: dnevnik.bg

назад към всички новини
© 2008 - 2023