• Търсене на имот

  • Новини

До края на януари следващата година трябва да бъде завършено изпълнението на скейтборд парка

До края на януари следващата година трябва да бъде завършено изпълнението на скейтборд парка във Варна. Той е част от Спортно-атракционен комплекс "Младост", разположен в едноименния варненски квартал. До момента в комплекса са изградени и функционират открити игрища за волейбол, баскетбол и минифутбол, както и покрита ледена пързалка.
Проектът за изграждане на скейтборд парк ще допълни функциите на комплекса. Инвеститор на обект е община Варна, а изпълнител "Инжстрой инженеринг" АД. Проектът е разработен от екип на "Нюарх" ЕООД с проектанти арх. Марин Велчев и арх. Калин Велчев.
Скейтборд паркът се изгражда върху терен с площ 2895 кв. м. Площадката е ситуирана и трасирана на три нива. Подходът към нея е решен от юг, като достъпът е от алейна пешеходна зона, разположена около целия комплекс.
Озеленяването на площадката е предвидено по цялата северна, източна и южна страна на парцела (около 830 кв.м), като се запазва първоначалният ландшафтен проект за целия район.
В архитектурно-функционално отношение площадката е разделена на пет зони. До входа е разположена едноетажна постройка със ЗП 64 кв.м, в която са предвидени помещения за охрана, треньори, склад и съблекални. От нея треньори и сътрудници ще извършват контрол на достъп до всички съоръжения на скейтборд площадката с цел всички спортисти да са с предпазна екипировка (каски, наколенки и налакътници).
Зона 1 с площ 256 кв. м е предназначена за тренировка на деца. В тази зона всички начинаещи ще получават първоначална подготовка за управлението на скейтборда от квалифицирани учители. Вляво от входа е разположена Зона 2 с площ от 247 кв.м. Там е ситуирана стоманобетонна конструкция с перголи, покрита с поликарбонна плоскост. Под нея ще се разположи метална рампа за скейтборд.
Зона 3 е на първо ниво и е с площ около 1158 кв. м. Тя е най-голямата от всички и от нея се достига до зона 4 чрез стълби и виражи от бетоново покритие.
Зона 4 е на второ ниво и е с площ около 817 кв. м. Зона 5, с площ около 131 кв. м, е на трето ниво. До нея се достига отново чрез стълби и виражи от бетон. Това е зоната, от която се достига до друга малко по-високо разположена площадка, чрез стоманобетонна стълба от двете и страни.
Характерно за самия скейтборд парк е, че видимост за зрителите има и извън него и ще могат да се наблюдават всички атрактивни номера на спортистите, без да е необходимо да се влиза вътре в самата зона. Преминаването от зона в зона е решено чрез стълби и виражи, като те образуват "градската среда", която е необходима за този вид спорт.
Настилките са асфалтови във всички зони, а стълбите и виражите са покрити с шлайфан бетон, за по-голяма гладкост и малко сцепление. Всички ръбове по стълбите и виражите се обработват допълнително с метален профил, където е необходимо, за да се запази максимално настилката и покритието от счупвания и удари. Парапетите по стълбите и виражите са метални.
Общата стойност на инвестицията е 600 000 лв. Модерните съоръжения, включващи настилка и уреди, са проектирани според световните стандарти. Амбициите на инвеститора са след завършването на парка тук да се организират и провеждат големи международни състезания за екстремни спортове.
sgrada.com

назад към всички новини
© 2008 - 2023