• Търсене на имот

  • Новини

Скок на цените на новите жилищни имоти с между 10 и 20% заради

С между 10 и 20% са се повишили цените на имотите ново строителство, каза за "Радио Варна" Калоян Балинов, брокер с дългогодишна практика и собственик на агенция за недвижими имоти. Причината за този скок е значителното поскъпване на строителните материали.

"Цените на желязото и дървените материали са скочили  почти двойно в последните месеци. Това доведе и до повишение на цените на жилищните имоти ново строителство. Тези цени са като камшичен удар вследствие на пандемията", поясни експерта.

"Имотите във Варна също са поскъпнали значително. Усилено се застрояват нови зони в града. Един от примерите е квартал "Младост", където има между 90 и 95% започнати нови строежи. Цените там започват от 650 евро на квадратен метър и достигат до около 900 евро", допълни още Калоян Балинов.

Най-скъпи остават имотите в централната част на града - Гръцката махала, Морската градина, в района на Икономическия университет и Двореца на културата и спорта, както и в квартал "Чайка".

"Най-ниската цена в тези райони е около 1000-1100 евро/кв.м., а най-високата достига до 1600 евро/кв.м.", поясни Балинов.

Наблюдава се и сериозно увеличение на обема от сделки в цялата страна. Варна е сред лидерите по този показател след Пловдив и София.

С цел да избягат от шума и замърсяването в големите градове, все повече граждани се насочват към закупуването на имоти в селата, където цените са сравнително ниски.

"Засилва се интересът на българските граждани към закупуването на ваканционни имоти, най-вече към тези, които са обезценени и се продават доста под реалната си себестойност. Най-често такива имоти се закупуват с цел почивка през лятото или отдаване под наем", каза Балинов.

Има сериозен отлив на чужденците, желаещи да придобият имот в България. Най-сериозен интерес се наблюдава от страна на румънските граждани.назад към всички новини
© 2008 - 2023