• Търсене на имот

  • Новини

Над половината европейци смятат, че жилищният пазар се развива погрешно

Много хора купуват първия си дом по-късно в живота си, показва проучване на холандската банка ING

Над половината от европейците считат, че жилищният пазар в страната им върви в грешна посока, което е ръст спрямо дела им през 2017 г. - 45 на сто., сочи докладът „Жилища и ипотечни кредити“ на холандската банка ING, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Повечето от жителите на европейските страни смятат, че пазарът е недостъпен за тях и по-скъп в сравнение с други страни. Една трета от участниците в допитването на ING са на мнение, че пазарът е неефективно регулиран, което означава, че политиките не разрешават проблемите с търсенето и предлагането на жилища по начин, който прави пазара достъпен за нови участници.

В тази среда хората, които все още нямат собствено жилище, са възпирани от високите цени на жилищата, страха от вземането на голям дълг и вероятното повишаване на лихвите през периода на изплащане на заема.

Хората, които смятат, че жилищният пазар върви в правилна посока, обичайно насочват вниманието си към благоприятните възможности за инвестиции в жилища и добрата възвръщаемост.

Същата група участници в допитването също така смята, че жилищата са достъпни за повечето хора.

Мнозинството от европейците са съгласни, че става все по-трудно за купувачите на първо жилище да навлязат на имотния пазар. Освен това мнозина са съгласни, че цените на жилищата ще продължат да растат през идните 12 месеца, което ще затрудни още повече закупуването на жилище.

Данните показват още, че много хора купуват първия си дом по-късно в живота си, защото им е нужно повече време, за да спестят за депозит и изплащат кредита си по-дълго време.

Наематели, които никога не са имали собствено жилище, казват, че не са сигурни дали ще могат да си позволят дом. През последните десет години цените на жилищата в Европа растат стабилно и това вероятно обяснява защо почти половината (44%) от жителите на страните от Стария континент смятат, че те никога няма да намалеят.

Източник: https://www.investor.bg/

назад към всички новини
© 2008 - 2023