• Търсене на имот

  • Новини

Подменят всички нотариални актове, ще се вадят "паспорти" на имотите

Всички имоти в страната ще минат през "предокументиране" и ще се снабдят с нови нотариални актове, съдържащи електронна версия, а също и "инженерен паспорт".
Това става ясно от наредба на строителното министерство, влизаща в сила от 1 октомври.
Разбира се, процедурата няма да е безплатна. Средно около 3% от стойността на всеки имот ще трябва да плати собственикът му на Общините, които ще администрират услугата.
При средна цена квадратен метър около 1000 евро, то всеки да си приготви по 30 евро на квадрат. Значи средното жилище от 65 квадрата ще ви струва 2000 евро или около 4000 лв., за да се снабдите с новата документация. Обикновена гарсониера от 25 кв.м. ще трябва да плати 1500 лв.
Инженерните паспорти отдавна се лобира да се въведат, те са свързани и с обстоятелството, че сме земетръсна зона. Защо обаче държавата налага и други промени, и изисква такива огромни такси, всеки сам да се сеща.
Попитахме архитекти колко би струвал само "паспортът", без да се вадят нови нотариални актове.
Отговорът бе между 50 и 150 евро на имот. Т.е. максимум 300 лв. При това за подобни проекти, държавата може да се включи като съфинансирани, възможни са и европрограми.
Съвсем очевидната цел на герберите е просто да измислят нов повод да съберат някакви пари. Както знаем, бюджетът е в пълен банкрут, и няма от къде да плащат на партийните си фирми. Определени основни разходи като пенсиите и учителските заплати няма как да се отрежат. Така страта гербо-олигарсите.
А министър Горанов търси пари.
Припомняме, вече бе обявено, че ще се сменят и всички номера на колите. По 120 лв. на кола.
Тази година, българино - дупце да ти е яко от всевъзможни измислени нови данъци и такси.

Източник: https://zeronewsbg.blogspot.bg

назад към всички новини
© 2008 - 2018 Всички права запазени — Created: izberisi.com