• Търсене на имот

  • Новини

ПО-МАЛКО АВТОМОБИЛИ В „ТАЛЯНА” ПРЕДЛАГАТ МЛАДИ АРХИТЕКТИ

Регулиране на пешеходното и автомобилното движения са основното нещо, което трябва да се промени в „Таляна”.

Това показват разработките на участниците в младежкия архитектурен пленер "Хвани се в Таляна", съобщава Дарик.

В продължение на седмица млади архитекти от България и Румъния разработваха стратегии за развитие на част от историческия център на град Варна, разположена между площад „Мусала”, улиците “Преслав”, “Цар Симеон” и ЖП гарата. Зоната е условна наречена „Таляна“*. Идеята е да стане новият творчески квартал на Варна. 

„В момента пешеходецът там не е привилегирован, а в един исторически център трябва да е с предимство пред автомобилите. Пешеходецът е този, който ще донесе икономическа изгода в района, той е този, който ще го съживи”, коментира пред Дарик арх.Чавдара Николова, ръководител на проекта.

 „Не трябва да се променят историческите сгради. Трябва да се отнасяме възможно най-деликатно към тях”, посочи арх. Николова. Според картата със сгради-паметници на културата „Талянът” е зоната с най-много такива.

„Талянът” се разпростира на площ от 84 000 кв. м.От тях 32 700 кв. м. са застроени, а останалите 51 400 кв. м. са свободни пространства. Улиците заемат площ от 29 100 кв. м., на които са паркирани около 460 автомобили, установили са младите проектанти.

„Талянът е експеримент. Ако заработи, може да пренесе добрия опит в целия град”, смята арх. Максим Недков, участник в един от четирите екипа, участвали на пленера. Недков и партньорите му от Румъния предлагат намаляване с два метра на пътното платно по ул.’Преслав”, което ще осигури повече пространство за пешеходците. Освен това в „Таляна” могат да останат само две улици за автомобилния трафик, а останалите  да станат изцяло пешеходни. Трябва да се обърне и повече внимание на района около ЖП гарата, която трябва да стане врата към града, смятат младите архитекти.

„Разработките могат да бъдат вдъхновение за бъдещи проекти. Искрено се надяваме те да накарат тези, от които зависят нещата, да осъзнаят нуждата да се действа в този район, да се действа по-бързо и по-мащабно”, изтъкна ръководителят на проекта "Хвани се в Таляна".

 Младежкият архитектурен пленер "Хвани се в Таляна" се организира от Камара на архитектите в България – Регионална колегия Варна, и Съюз на архитектите в България - дружество Варна.

Източник: novinivarna.com
назад към всички новини
© 2008 - 2023