• Търсене на имот

  • Новини

АКО ТЪРСИТЕ ЖИЛИЩЕ ВЪВ ВАРНА: ИНВЕСТИРАЙТЕ НА ЗЕЛЕНО, СЪВЕТВАТ ЕКСПЕРТИТЕ

Все повече жители на Шумен, Разград, Силистра и Търговище се преселват във Варна, където намират по-добра реализация от родните си места. Именно те са основният фактор на имотния пазар, който отново е възход в черноморската столица. Съществува и една група клиенти, които търсят жилища с цел инвестиция, но масовите купувачи си остават новите жители на Варна, коментират експертите.

Какви са основните тенденции на жилищния пазар и колко средства са необходими на средностатистическия клиент, за да се сдобие с имот във Варна –  с тези въпроси се обърнахме към Калоян Балинов, един от утвърдените консултанти по сделките с недвижими имоти в морския град.

Във Варна в момента има бум на новото строителство, тъй като хората масово инвестират в нови жилища, заяви Балинов.  Тази година в морската столица има скок със 70 % на издадените разрешителни за строеж, докато в София този ръст е 30 процента.  Повечето клиенти вече се ориентират към покупка на зелено, защото това им дава няколко важни предимства, коментира консултантът и посочва: първо, при покупка на зелено купувачът може да избира етаж и квадратура на жилището и второ, по този начин клиентът може да си позволи разсрочено плащане, без да се обвързва с кредит, тъй като обикновено строежите се завършват за 18 месеца.  И най-важният аргумент за купувачите – жилищата на зелено са с около 20-25 процента по-евтини в сравнение с цената, която се иска след акт 16.  Ако купувате жилище в начален строеж, имате по-голям избор и по-ниски цени, затова клиентите масово се ориентираха към покупки на зелено, обобщава Калоян Балинов.

Цените, като във всеки голям град, се определят от локацията на имота и инфраструктурата в района.  Най-масовите сделки, които се извършват в момента, са от 550 до 750 евро на квадрат жилищна площ на зелено.  Най-търсени са двустайните апартаменти, а цените им започват от 30-35 000 евро, в зависимост от района, в който се строи.  Ако кварталът е с добре разработена инфраструктура – транспорт, детски градини, магазини, цената е около 700 евро на квадрат, заяви Балинов.  Тристайните жилища обикновено се продават от 45 000 до 60 000 евро в зависимост от локацията.

Ако новото строителство предлага и други екстри – например е на първа линия до морето и осигурява морска панорама, тогава цените се повишават още.  В момента, например, апартаменти на първа линия до морето в квартал „Бриз“ се продават на зелено за около 1000 евро на квадрат. Иначе най-скъпите имоти във Варна си остават около Музикалното училище, по бул. „Приморски“ до Фестивалния комплекс и Морската градина, където на зелено жилищата се продават около 2500 евро на квадрат.

Апартаментите старо строителство са вече сравнително малко на пазара, заяви Калоян Балинов и допълни, че такива жилища се реализират бързо, но се появяват все по-рядко.  Консултантът обаче предупреждава, че купувачите трябва да са много внимателни при сделки със стари имоти, защото те крият опасности с евентуални наследници или ипотеки, докато новото строителство е защитено от такъв риск.  Освен това банките дават по-висока цена на новото строителство и е по-лесно да се получи кредит.

Както навсякъде, и във Варна цените на имотите се повишиха през последната година. Скокът е около 10-15 процента, каза Балинов.  Той коментира, че във Варна цените на имотите не растат толкова екстремно, както в столицата.  Тук цените леко се обират, защото няма толкова големи платежоспособни групи, като в София – във Варна повечето клиенти разчитат на заплати и ако цените се раздуят над 15 процента, сделките просто спират, обяснява консултантът.

От началото на годината продажбите на жилища в черноморския град се увеличават в пъти, показват регистрираните сделки.  Докато през първото тримесечие са регистрирани 3 000 сделки с имоти, през третото тримесечие броят им вече надхвърля 9 200.  Този бум се обяснява с добрите условия за покупка на жилище – банките осигуряват почти пълно покритие на новото строителство, а хората вече не се притесняват да купуват на зелено, защото пазарът се движи от утвърдени инвеститори, заяви Калоян Балинов.  В тази връзка той посочи, че през последните 5 години във Варна няма незавършен строеж.

Независимо дали купуват с цел инвестиция или като основно жилище, клиентите трябва да ползват консултанти, предупреждава Балинов.  Той съветва купувачите да си изберат експерт, който ще може да ги насочи не само за необходимата документация по сделката, но и за начините на плащане, за това кои са стабилните строители на пазара, какви материали се влагат в новите жилища и какво качество се осигурява на имотите.


назад към всички новини
© 2008 - 2023