• Търсене на имот

  • Новини

Строежът на стадион „Варна" напредва

Изготвеният нов проект за стадион „Варна“ предвижда съоръжението да бъде с капацитет за 22 000 зрители и да има 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли. Необходимата инвестиция се изчислява на 75 млн. лв, но ще бъде редуцирана с 5 млн. лв. За завършване на грубия строеж са необходими около 50 млн., а за проектите, подготвителните дейности и укрепването досега „Химимпорт“ са изразходвали почти цялата сума от възлизащата на повече от 22 млн. лв. вноска, с която участват в „Спортен комплекс Варна“. В него компанията държи 65 %, а общината има 35 % заради апортираните си терени с обща площ 154 декара.

Новият срок за завършване на стадион Варна е 4 години, като се очаква самият груб строеж да отнеме близо 2 години. Преди месец стана ясно, че за продажбата на част от терените, с приходите от които трябва да бъде финансирано строителството на новия стадион, има сключен предварителен договор.

„Идеята е изградените бизнес сгради на тези терени, които не са чак толкова много, да спомогнат за издръжката на съоръжението след неговото завършване. Вече е създадено дружество „Спорт и мениджмънт“, което ще отговаря за издръжката на стадиона след неговото построяване. Ползвайки старата чаша на стадиона може да се появи и лятно кино за 4-5 000 души, така че правим опити освен футбол и концерти да се развива и стопанска дейност. Терените са атрактивни и след старта на целия процес ще станат още по-атрактивни, тъй като се намират до централен булевард“, коментира Митев.
назад към всички новини
© 2008 - 2023