• Търсене на имот

  • Новини

Обявен е международен конкурс за сграда на регионалната библиотека във Варна

Докато чакаме да ни проектират във Варна библиотека вижте в Сан Диего, САЩ каква Университетска библиотека са им построили.

Община Варна е обявила международен конкурс за идеен проект на нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Това съобщиха от прусслужбата на администрацията. Конкурсът е организиран със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.

Новата сграда на варненската регионална библиотека ще бъде първата, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ 18.5 хил. кв.м, подземен обществен паркинг на 3 нива за 350 автомобила с площ 11 хил. квадратни метра и капацитет за съхранение на близо 1.3 млн.библиотечни документа (при 866 хил. в момента). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

От новата библиотека се очаква да създаде качествено ново обществено пространство във Варна, да предложи нова и адаптивна среда за четене и учене, да събере в една сграда разпръснатия фонд на библиотеката, да осигури удобно функциониране на традиционните библиотечни дейности.

Участието в конкурса става без предварителна регистрация, само с изпращане на проект и необходимите документи, уточняват от общинската администрация във Варна. В надпреварата могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, които имат архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Срокът за кандидатстване е до 9 ноември т.г.. Пълната информация за конкурса е публикувана на неговия сайт.

Международно жури, което ще оценява предложенията, влизат Трине Бертхолд - асоцииран партньор в датската компания ""Schmidt Hammer Lassen Architects, проектирала библиотеката в гр. Орхус, Петр Лешек - съосновател и партньор в чешкото студио Projektil architekti, което стои зад Националната техническа библиотека в Прага и Научно-изследователската библиотека в гр. Храдец Кралови, Бевк Перович от словенското Bevk Perovi? arhitekti, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 за Националната и университетска библиотека в Любляна. Членове на журито са също Калоян Еревинов - водещ архитект в световно известното студио Zaha Hadid Architects, Виктор Бузев - главен архитект на община Варна, Мартин Христов - заместник-председател на Камерата на архитектите в България. В процес на преговори за участие в журито е и друг известен български архитект, съобщават от община Варна, но все още не уточняват името му.

Наградният фонд, предвиден за участниците в конкурса и в размер на 20 хил. лв. за първата награда и по 10 хил. лв. за класираните на второ и трето място. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември, като след това той ще бъде поканен за договаряне с община Варна за изготвяне на технически и работен проект на бъдещата нова градска библиотека. 

източник: dnevnik.bg
назад към всички новини
© 2008 - 2023