• Търсене на имот

  • Новини

Превръщат сградата на някогашния турски затвор в галерия и блок

150-годишната рушаща се сграда на някогашния турски затвор, а по-късно склад (мааза), да бъде превърната в концертна зала по подобие на Градската галерия. Това предложение разгледаха и одобриха на днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура към местния парламент.

Сградата се намира на ул. "Хан Омуртаг 22". Тя е частна собственост и паметник на културата. Инвеститорът иска да я реновира изцяло, да я превърне в сграда за обществено ползване и в съседство с нея да изгради 7-етажен блок. Вече е изготвен ПУП на района, като за да се стигне до проектирането на концертната зала и блока е нужно съветниците да дадат положително становище на следващата сесия на общинския съвет.

Ако това се случи се очаква проектирането да приключи до средата на 2015 г., а същинските строителни дейности до март 2016 г. Целта на инвеститора е да запази визията на зданието и да го превърне в сграда за обществено ползване, която да приюти част от мероприятията и инициативите за Младежка европейска столица 2017 г.

Надстройката и изграждането на 7-етажен жилищен блок в съседство са съобразени с всички изисквания и са одобрени от Националния институт по опазване на недвижимите културни ценности. Това увери главният архитект на Варна Виктор Бузев. „Пристройката ще бъде съобразена с историческото минало на Варна. Нямам опасения, че новото тяло ще загрози или ще развали старинната визия на зданието. Напротив, така ще се съчетаят миналото и векът, в който живеем в момента”, каза Бузев.

Проектантът, който е изготвил ПУП-а на района - арх. Борислав Игнатов допълни, че бъдещата концертна зала ще е с най-голямо подпорно разстояние във Варна и ще приема всякакви културни мероприятия. „Ще бъде предвиден и тежкотоварен асансьор, чрез който може да се внасят скулптури и по-големи произведения на изкуството. В западната част ще има малък ресторант с обществен достъп. Общата височина на жилищната сграда, която ще се построи, е по-малка от тази на Щаба на ВМС”, заяви арх. Игнатов.

Турските маази са построени преди повече от 150 години, като първоначално са били османски затвор, а след това се превръщат в складове.

източник: dariknews.bg

назад към всички новини
© 2008 - 2023