• Търсене на имот

 • Новини

10-ТЕ НАЙ-ФРАПАНТНИ ГРЕШКИ ПРИ СТРОЕЖ НА КЪЩА

Преди известно време, на едно празненство, срещнах няколко стари приятели и един от тях разказваше за строежа на собствената си къща:

"...вземи най-високата цена, която си можеш да си представиш за твоята къща, добави още 100 000 лева отгоре и ще получиш крайната цена..."

Това изказване ме заинтригува и скоро след това успях да го разпитам по-подробно, от което стана ясно, че той е постъпил съвсем нормално. Проекта е разработен от архитект, а строителството е възлагал на отделни бригади и по време на изграждането е направил няколко промени.

Какво бе довело до това оскъпяване?

Това е типичен пример за некомпетентни действия водещи винаги след себе си до тяхното заплащане.

Затова ще се опитам, въз основа на моя опит да Ви представя най-често срещаните грешки, водещи до оскъпяване, при строеж на свой собствен дом.

Грешка № 1:"Сравнение на цени и оферти, мога да направя и сам!"

Вие сравнявате цени  от офертите, при това сравнявяте ябълки и круши. Забравете! Истината е, че само опитни специалисти и то след обстоен преглед, са в състояние да сравнят сериозно и отговорно подадените оферти от изпълнителите. При това сравнение по основен критерий "Цена", не трябва да е основен принцип, много важно тук и сравнение на технологията, качеството на използваните материали, сроковете за изпълнение, поетите гаранционни срокове и...и ...и

Грешка №2:"Вие не се нуждаете от консултант!"

Вие не се консултирате, или поне не го правите при наистина /независим/ специалист. Голяма грешка!

При това наистина независим означава:

 • че той не получава финансови стимули от оферентите и писменно Ви декларира това.

 • че той партнира реално на вас, а не на проектанта

Независим, преди всичко означава, че Вие трябва да заплатите за исканата услуга.

Вашия персонален консултант трябва да бъде запознат с пълния обем работи по изграждането на Вашата къща, а не само на отделни части.

Грешка №3: "Използване на отделни строителни бригади, ще поефтини моята къща!"

Оставяте се на уговорките да отдадете сами отделни строително-монтажни работи на строителни бригади и фирми, защото това ще Ви спести пари. В голяма заблуда сте!

Истината е, че единствените, които имат полза от това  положение, са самите изпълнители. По този начин, те имат по-малък риск и възможност да прехвърлят вината върху друг. Освен това, щи си вкарате автогол с допълнителните разходи при всики един изпълнител /доставно складови и т.н./, които ще се появят във вашата сметка.

Затова възлагайте строителство "до ключ", с ясна и обвързана с договор твърда цена. Всичко друго е като приказката: "Ела вълчо изяш ме!"

"До ключ" и "твърда цена" означават, наистина всичко изпълнено, качествено и в срок и без допълнителни /скрити/ разходи. Нещо за което може да Ви помогне Вашия консултант. /Виж Грешка №2/

 

Грешка №4: "Полагане на собствен труд, ще Ви спести пари!"

Вие искате да се включите и със собствени усилия да спестите някой и друг лев, това е като да спрете стрелките на часовника, за да спестите време.

Истината е, че ако пресметнем по-прецизно /тук не трябва да забравяме, че всички материали ще трябва сами да закупим/ и теглим чертата, то не само, че не печелим нищо, но и в същото време губим не само собственото си време, но и гаранцията, която ни предоставят изпълнителите върху готовия продукт. Оше повече, че това е валидно не само за сравнително сложните операции, като полагане на изолация например, но и за относително по-простите стоително-монтажни работи /зидарски работи/.

Грешка №5: "Симпатичната брокерка, разбира моите желания!"

    Както би могло да се предположи, работата на брокера, колкото и симпатичен/на да е той/тя е да Ви продаде къщата (апартаманта, жилището). За  добросъвестност, тук не става въпрос. Брокерът желае от Вас само две неща - подписът Ви и процентът от сделката, за тези две неща би Ви обещал всичко.

    Затова: Имайте влияние над всичко, което се случва, чрез проектмениджъра си.

    Грешка №6: "Голямата фирма, означава сигурност!"

    Големината, не е всичко, това важи, както за Вашата къща, така и за парцела Ви.

    Този принцип важи и за фирмата, която сте наел да изгради Вашия дом, не случайно някои от най-големите строителни фирми фалираха през кризистния период.

    Съвет: Потърсете си Строител, който изгражда поне двуцифрено число къщи годишно, той ще е достатъчно голям на пазара, за да не изчезне изведнъж и достатъчно малък, за да се бори със зъби и нокти за своя клиент.

    Грешка №7: "Моят архитект, ще направи цялата къща!"

    Човек не се нуждае задължително от архитект, за построяването на една нормална къща (тук влизат всички къщи до 500 000 лв.)

    Но въпреки всичко, ако сте решили да си дадете парите, при положение, че само малцина архитекта биха могли да Ви направят наиста красива, нискоенергийна и функционална къща, то още по-малко от тях умеят да калкулират и предвиждат технологията на строителството.

    Затова се оставете по-долбре в ръцете на специалист.

    Основното правило тук трябва да бъде: Архитекта прави проектиране .... и само това.

    Грешка №8: "Финансирането ще оставя на моята банка!"

    Правилото, че банкерите искат нищо друго освен Вашетите пари, би трябвало сами да сте преодкрили.

    Както и че при появяващото се "Животозастраховане" при кредитирането  на Моят дом, трябва да Ви "светне" някоя лампичка в главата.

    Затова: Помислете и пресметнете достатъчно дълго, от кого евентуално ще взимата кредит и се опитайте да намерите "НЕЗАВИСИМ" консултант. Половин процент разлика, лесно би довела до петцифрена сума.

    Грешка №9: "Нашите приятели, съседи и роднини, трябва да ахнат, като видят нашия дом!"

    Изкушението да следваме модата и тук в строителството, както и това какво прави съседа ни е голямо. Но по-добре забравете го!

    Стройте, само това, което наистина ще ползвате или ще Ви трябва. Съобразете Вашата ситуация, не само към днешна дата, но и след 10-тина години, когато децата пораснат и хванат "белия свят"

    Оставете настрана това какво "правят другите" и обяснете на вашия консултант от какво точно имате нужда.

    И ... преди да започнете да строите скъпо, заради мнението на Вашите приятели/роднини/съседи, заминете по-добре за седмица на почивка на море, там излежавайки се по цял ден на шезлонга ще можете да обмислите на спокойствие нещата.

    Грешка №10: "Искам за 100 кв. м. жилище, да платя 100 000 лв.!"

    Ето една грешка, която едва ли ще допуснете при покупка на автамобил.

    Бихте могли да си купите нова кола и под 20 000 лв., но бихте могли да си купите кола и за много повече от 200 000 лв.

    Какво бихте си казали, ако Ви предлагат модерна лимузина с всички екстри за  .... да кажем ... 25 000 лв. - Тук има някаква далавера, нали?!?!

    При строителството на къщи е абсолютно същото.

    Затова:

    Погледнете реалистично.Една добре композирана къща с подземно ниво и изпълнена, качествено до ключ струва минимум 2 000 лв/кв.м. жилищна площ. При повишен стандарт около 3 000 лв/кв.м., а при еко къщите - 4 000 лв/кв.м. ... и тук ударението пада върху минимум.

    назад към всички новини
    © 2008 - 2023