• Търсене на имот

  • Новини

Хърватия влиза в новините със седемгодишен рекорд по неиздаване на строително разрешение

22.06.2012

Неразбирателството на хърватските власти с група инвеститори, представлявани от британската банка Barclays и офшорното дружество Equity Trust, чакали седем години разрешение за строеж на вилно селище в Дубровник, влезе в новините на информационната агенция Bloomberg.

Това е удар по имиджа на страната, която след едва 12 месеца ще бъде пълноправен член на Европейския съюз и която се стреми да привлича чуждестранни инвестиции, за да преодолее икономическата рецесия.

Три нива в администрацията все още трябва да разпишат документите за строежа на 26 къщи, възпрепятстван от това, че трябва да бъде невидим – буквално, от всички части на закриляния от ЮНЕСКО град, част от световното културно наследство.

Дубровник е една от перлите на адриатическия бряг, посещаван от хора като Бил Гейтс или Бионсе, посочва информационната агенция.

Проблемът извади на показ бюрократичните неуредици в бившата членка на югославската федерация, която има 4.4 млн. жители. Тя е на 80-о място, 21 позиции след България, от 183 икономики в света като удобно място за правене на бизнес, сочи класацията на Световната банка. Заема незавидното 143-то място при издаване на разрешения за строеж. България е на 128-о.

Хърватия, както и другите страни в Централна и Източна Европа, се бори за привличането на инвестиции, за да преодолее последствията от глобалната икономическа и финансова криза. Безработицата надхвърли 13% миналата година, третата поред, в която икономиката се сви. Прогнозата на Международния валутен фонд за 2012 г. е за нов спад, този път с 0.5%, показа справка в базата данни за световните икономически перспективи.

Никола Доброславич, цитиран като ръководител на местната администрация в новината, казва, че съжалява за инвеститорите. "Да, те са купили земя в зона за жилищно строителство, но това не означава непременно, че могат да строят там", цитира думите му Bloomberg. 

назад към всички новини
© 2008 - 2023