• Търсене на имот

  • Новини

Интересът към жилищния пазар – плод на любопитство или на намерения за сделка

Агенции отчитат ръст при реалните сделки за покупка на жилище, но купувачите все още са малцинство на пазара


В последните месеци агенциите за недвижими имоти съобщават за активизиране на жилищния сегмент от пазара, ръст на интереса от страна на потенциални купувачи, на огледите, както и на реалните сделки.

Действително през последните две години на пазара се появиха стойностни имоти на по-ниски цени. Обяснението за това е необходимостта на собствениците от "свежи" финансови средства в условията на криза.

Увеличават ли се обаче купувачите или брокерите си имат работа по-скоро с любопитни клиенти, които следят пазара без някакви конкретни намерения?

Според Диана Матеева, старши брокер „Продажби“ в агенция „Явлена“, купувачите все още са малцинство на пазара.

„Преценката на купувачите и финансова им обезпеченост определят динамиката на пазара и условията по закупуването на имотите. Дори започна да се говори за ситуации, в които собственикът-продавач не продава на определена от него цена, а за толкова, колкото потенциалният купувач е готов да плати за имота“, коментира тя.

Купувачите

Резултатите от анкета на Investor.bg сред читатели показват, че купувачите с твърди намерения за сделка наистина са малцинство. Три четвърти от 985-те участници в допитването посочват, че нямат намерение да купуват жилище през настоящата година.

От останалите участници в анкетата 8% са заявили, че смятат да инвестират в жилищен имот през 2012 г., тъй като им е наложително да притежават собствено жилище. Седем на сто от отговорилите посочват, че искат да купят жилище с инвестиционна цел.

Една десета от участниците в анкетата обаче попадат в графата „любопитни клиенти“. Те обмислят покупка на собствено жилище, но не бързат със сключването на сделка.

От Arco Real Estate посочват, че през първото полугодие се наблюдава известен ръст и на групата на купувачите, и на групата на любопитните клиенти, които се интересуват от развитието на пазара.

„Освен, че получаваме повече запитвания и консултантите осъществяват повече огледи, то и броят на реализираните сделки е съществено по-голям в сравнение със същия период на миналата година“, коментират от компанията.

„Отчитаме ръст от 75% на сделките с жилищни имоти за първите пет месеца на годината спрямо същия период на миналата година“, допълват експертите.

Двигателите на пазара

В последните години на криза купувачите на имоти в България предимно задоволяват нуждите си от основно жилище. Това остава основен двигател на пазара и през първата половина на годината, като основно се търсят жилища в по-ниския ценови сегмент.

Делът на клиентите, които търсят да закупят жилище за живеене, е около 80% от участниците на пазара на имоти, показват данните на „Адрес“.

От агенцията разграничават три основни типа купувачи: такива, които живеят под наем и вече искат да закупят собствено жилище, клиенти, които притежават наследствен имот и искат да го продадат, за да използват парите за закупуване на по-голямо жилище, както и купувачи, които искат да живеят в по-качествено и ново жилище.


Статистиката на Arco Real Estate показва, че само 15% от реализираните с тяхна помощ сделки имат инвестиционен характер. Данните на „Адрес Недвижими имоти“ са още по-слаби - делът на техните клиенти, закупили имот с цел инвестиция, е под 10%. „Това обаче е сериозен напредък в сравнение с предишните години, когато този процент бе едва 2-3“, посочват от „Адрес“.

Диана Матеева смята, че добра възможност за инвестиция в имот предлага търговският сегмент на пазара. „Инвестицията в магазин с добри параметри и подходяща локация с постоянен човекопоток осигурява добра доходност на годишна база – над 6%, а срокът й за откупуване е около 15 години“, коментира тя.

Цените

Ценовите нива се стабилизираха в сравнение с предходните няколко години и бъдещ спад може да се наблюдава с много умерени темпове и то не във всички сегменти, допълва Матеева.

Подобно мнение изказват експертите и от другите две агенции. “Цените на атрактивните имоти ще се задържат на сегашните нива или дори леко ще се повишат, а при по-неатрактивните е възможна корекция надолу”, коментират от Arco.

„Възможен е слаб спад на цените на некачествените имоти, а тези на качествените се задържат на същото ниво и в отделни случаи опитват макар и леко по-високи нива“, допълват от „Адрес“.

„Още една причина да очакваме стабилност и лек ръст е активността на банките в сферата на ипотечното кредитиране“, казват още ош Arco Real Estate. “Голяма част от тях подобриха значително условията си и въпреки, че са все още консервативни при отпускането на кредити, желанието им да го правят се е увеличило значително“, допълват от агенцията.

Според Диана Матеева много банки са започнали да предлагат по-добри и гъвкави условия по ипотеките, които са приемливи за хора с добри и постоянни месечни доходи.

Прогнозите

Агенциите очакват жилищният пазар да остане динамичен до края на годината, като посоката на движение ще се определи от развитието на кризата в Европа.

„Като свидетели на една променлива икономическа среда в България и известна финансова несигурност в границите на Европейския съюз можем да заключим, че инвестицията в недвижим имот е добро и сигурно финансово решение, което да гарантира, че личните ни спестявания няма да се обезценят в бъдеще, а ще ни носят добра и сигурна доходност“, коментира Диана Матеева.

Всяка една неблагоприятна новина от Европа обаче ще има своето отражение върху всички сфери на икономическия живот, включително и недвижимите имоти, предупреждават от Arco.

Според „Адрес“ купувачите ще имат избор измежду много жилища на пазара. Диана Матеева обаче препоръчва клиентите да не прекаляват с огледите, защото това не е гаранция, че ще направят правилния за тях избор.

„Ако имотът е добър според вашите представи и критерии за избор, ако цената му е приемлива за вас в зависимост от личните ви финансови възможности, дори това да е първият или един от първите имоти, които сте видели, не се колебайте, за да не се окажете в ситуация, в която да се наложи да правите избор с повече компромиси“, посочва брокерът.

investor.bgназад към всички новини
© 2008 - 2023