• Търсене на имот

  • Новини

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ТЪРСЕНЕТО НА ЛУКСОЗНИ ОФИСИ ЩЕ РАСТЕ

„Към края на годината се очаква да има недостиг на офиси от клас „А”. Това прогнозира Атанас Гаров, управляващ директор на Colliers International България. „Причината е, че канторите от най-високата категория не са много. От 1,538 млн. квадрата офиси клас „А” и „Б” в София едва около 300 хил. кв. м наистина отговарят на тези стандарти, а търсенето за тях непрекъснато расте”, добави той.

По думите му въпросните лукс кантори са разположени в 16 сгради в столицата, но през миналата година на тях са се падали 40% от сделките в сегмента. „Общо от бизнес имотите офисите държат около една пета от пазара”, уточни Гаров.

 През миналата година в София са били наети 120 хил. квадрата кантори, като второто полугодие, когато са били сключени сделки за арендоване на 84 хил. кв. м, е било доста по-силно, сочат данните на Colliers. По-голямата част от сделките са при премествания в нов офис, като търсенето е най-вече за площи от 200 до 2000 квадрата, сочи статистиката.

 Статистиката показва още, че в столицата без наематели са над една четвърт от канторите, като площта им през второто полугодие на миналата година се е увеличила до 387 828 кв. м.

 На пазара за наемане на магазини през миналата година бе отчетен силен спад на наемите от 27 процента по търговските улици.

 Според Иглика Йорданова, мениджър в Colliers бул. „Витоша” отново ще върне блясъка си на най-важната търговска улица в София. „През лятото с метрото ще се осигури удобен транспорт в района и остава да бъде решена визията и проблемът с паркирането”, каза още тя. „Важното е улицата да функционира пълноценно като пешеходна зона както е във всички големи европейски градове. След това играчите на пазара бързо ще вземат решение за инвестиции там”, допълни Йорданова.

 България продължава да е във фокуса на чужди фирми за инвестиции главно в търговски площи, но условието е проектът да бъде работещ и да е с голям наемател”, каза Георги Киров, директор в Colliers. “Инвеститорите са главно от Гърция, Израел и Великобритания. Няма интерес за инвестиции „на зелено”, уточни той.

 15.02.2012/monitor.bgназад към всички новини
© 2008 - 2023