• Търсене на имот

  • Новини

Израелски инвеститор влага над 200 млн. евро в мащабен комплекс във Варна

Израелската компания "Би Ес Ар Юръп" (B.S.R. Europe) обяви, че ще инвестира над 200 млн. евро в изграждането на един от най-големите мултифункционални комплекси във Варна - Varna One, който ще включва офиси, жилища и търговски зони. Проектът ще бъде изграден в западната част на града - на бул. "Владислав Варненчик", върху парцел с площ 74 421 кв.м, част от затворения завод за дизелови двигатели "Вамо". На друг терен в съседство ще бъде изграден търговският център "Черно море парк".
Планираната към момента разгъната застроена площ на жилищната част във Varna One е около 116 хил. кв.м. Около 115 хил. кв.м ще бъдат офисите, което го превръща в един от най-големите строителни проекти в морската столица. Комплексът ще има и около 10 хил. кв.м търговски площи, а към жилищните сгради са предвидени
32 000 кв.м подземни нива с паркинги и складови помещения.
Проектът ще се състои от три обособени зони - една западна и две източни. Шест офис и пет жилищни сгради, както и два хипермаркета ще оформят на практика нов квартал в морската столица. Офис сградите ще бъдат разположени в западната част от терена. Предвиден е луксозен хотел на главния булевард.
Бизнес частта на проекта ще предложи на пазара клас А офиси, към които ще има и 43 000 кв.м. подземни паркинги и гаражи, с бърз достъп до центъра на града, до автомагистралите до София и Бургас, както и до летище Варна. Реализирането й ще даде силен тласък на бездруго бързо растящото предлагане на офис площи във Варна, където се изгражда бизнес парк, а от няколкото проекта за молове поне два ще бъдат комбинирани с административни сгради.
Затвореният жилищен комплекс ще бъде разположен на по-голямата част от източния парцел. Хипермаркет и супермаркет от реномирани вериги ще придадат на новия квартал завършен вид. Те ще бъдат изградени на източния край на парцела.
С просторни залени площи, удобни магазини и близост на търговските центрове и детска градина инвеститорите се стремят да осигурят удобствата на живеещите в квартала.
Стартът на строителството на първата фаза от проекта е предвиден за края на ноември или през декември 2008 г. Целият комплекс по план трябва да бъде завършен до 2014 г.
Това не е единственият проект от този тип и с подобен мащаб във Вар на, където големината на пазара и сравнително високите доходи привличат много инвеститори в търговски центрове и жилищни сгради. Два други големи комплекса например ще бъдат построени в района на Галата.
Вече има проявен интерес от страна на купувачи и инвеститори към площи в проекта на "Би Ес Ар Юръп" . Резервациите за покупка на имоти ще започнат през октомври. Инвеститорите ще консултират своите клиенти при избора на най-удобния вариант за ипотечно финансиране, като смятат, че предложените цени ще са на нива, които средната класа в града може да си позволи.
Официалното представяне на проекта ще се състои на специална пресконференция в края на месец октомври 2008 г. във Варна.

Инвеститорите
Проектът Varna One ще бъде реализиран от дружеството "Би Ес Ар Варна". Партньор на "Би Ес Ар Юръп" за този проект ще бъде Edmond de Rothschild Real Estates (EDRRES), регистриран в Люксембург фонд, основан от LCF Rothschild Group, за да инвестира в проекти за недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа.
Комплексът Varna One е първият проект на израелската фирма "Би Ес Ар Юръп" във Варна и четвърти в България. Компанията е построила офис сграда в София на бул. "Тотлебен", която продаде в края на миналата година на инвестиционния фонд "Атлас истейтс" (Atlas Estates) за 7.3 млн. евро. Тя предвиждаше изграждането на жилищен комплекс в квартал "Лагера" с 630 апартамента, но по-късно продаде проекта на "АФИ Юръп" (AFI Europe), собственост на израелският милиардер Лев Леваев, за 8.3 млн. евро.
В началото на годината компанията закупи парцел с площ 33 400 кв.м в столицата за 36.8 млн. евро. "Би Ес Ар Юръп" обяви, че планира изграждането на комплекс с жилища, офиси и търговска част, като вероятен неин партньор ще бъде фондът NM Rothschild & Sons.
"Би Ес Ар Юръп" е една от най-бързо развиващите се компании за недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Освен в България тя има проекти в други европейски страни, сред които Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Латвия, Румъния, Грузия, Испания и Кипър.
Към настоящия момент B.S.R. Europe участва в 18 проекта с общ обем на инвестициите от над 1.3 милиарда евро.
назад към всички новини
© 2008 - 2023