• Търсене на имот

  • Новини

В Кан представиха 10 топ инвестиционни дестинации за имоти в Европа

17.03.2010 13:33


От консултантската компания Savills представиха по време на изложението за имоти в Кан Mipim 10-те най-горещи дестинации за инвестиции в имоти в Европа, като разделят инвеститорите на две групи – търсещи сигурност и склонни на риск, пише EuropeRE. От компанията са анализирали тенденции на наемните пазари, обем нови проекти и инвестиционно оценяване, за да изготвят препоръките си за 2010 и 2011.

„2010 вече се разграничава от 2009, като инвеститорите бавно, но сигурно поглеждат по-нагоре по кривата на риска, тъй като наемите в определени първокласни сектори започват да се стабилизират, а качественото предлагане остава оскъдно. Купувачите са разделени на избягващи риска и прегръщащи риска“, казва Джил Уилкокс, директор за трансгранични инвестиции в Европа в компанията.

За инвеститори, избягващи риска

- Офиси в централния бизнес район на Лондон – нивата на незаетост са се понижили от 15,6% до 13,5% в Ситито и от 6,7% до 6,5% в Уест Енд. Предвид това, че не се очаква да бъдат завършени нови проекти през 2010 и 2011 лондонският офис пазар е на път към категорично възстановяване.

- Офиси в централния бизнес район на Париж – Наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 8% тази година заради липсата на качествено предлагане.

- Търговски площи във регионални градове в Германия – наемите се повишиха с до 11% през последното тримесечие на 2009 заради стабилизирането на потребителските разходи, което се очаква да продължи.

- Търговски центрове из Европа – нивата на незаетост останаха ниски през 2009 и предвид отчетеният ръст на наемите в топ търговски центрове като цяло от 1% през последното тримесечие на миналата година, инвеститорите ще се възползват от възможностите.

- Първокласни офиси и търговски площи в Швеция – тази година се очаква ръст на БВП от 2,3%, а на разходите на домакинствата – от 1,9%, което се сочи за положителен фактор.

За инвеститори, склонни на риск:

- Офиси във Варшава – нивата на незаетост се понижиха от 7,8% до 7,2%, през следващите няколко години се очаква ръст на наемните нива.

- Офиси в Мадрид – офис пазарът там остана във фокуса на местните купувачи и ограниченият обем нови проекти се очаква да привлече международни инвеститори за по-големи сделки.

- Търговски площи в Италия – за периода 2010/2011 се прогнозира възстановяване на потребителските разходи.

- Спекулативно строителство в големите градове – след рекордно ниските нива на финансиране за спекулативно строителство в някои от големите градове в Европа предстои недостиг. Тези с достъп до финансиране ще опитат да се възползват от много ниските нива на новозавършени проекти в периода 2011-2014 г.

- Офис извън централните бизнес райони на Париж и Лондон.


източник:

http://imoti.investor.bg/

назад към всички новини
© 2008 - 2023