• Търсене на имот

  • Новини

Каменар става квартал на Варна

Селището се разширява почти двойно, предвижда новият Общ устройствен планСело Каменар ще стане квартал на Варна. Това е предвиждането за бъдещето на населеното предимно с роми селище край града, заложено в проекта за нов Общ устройствен план на общината. Такива са последните възможности да се уплътни Варна в посока север, аргументира решението ръководителят на проектантския екип проф. Иван Никифоров. Настоящото село трябва да нарасне почти двойно, както по територия, така и по жители. В бъдещите няколко години в Каменар би трябвало да живеят около 3500 души. В момента техният брой е приблизително 2500. В землището му са включени 8500 ха, които вероятно ще нараснат до 13500 ха, смятат още проектантите. Възможностите за разрастване на селото са в източна посока, към телевизионната кула. Новите терени са разделени почти по равно между такива за обитаване и обработване. Двете зони ще бъдат съединени от голям парк, вещае планът. Новото лице на Каменар ще е зона за висококатегорийно строителство.

Най-сериозен дебат сред неколцината присъстващи на общественото обсъждане на плана в Каменар предизвика бяло петно в кадастралната карта за местността Ваялар. Около 50 имота или приблизително 100 дка не били вписани при цифровото нанасяне. Собствениците обаче забелязвали сега, че за това петно в ОУП е отредено преминаването на нов път. Това е така нареченият пейзажен път, който ще свързва директно Каменар с ул. „Подвис", обясни арх. Виктор Бузев. В транспортно отношение селото се предвижда да се свърже посредством нова връзка с вилната зона около телевизионната кула.

В новия план на Варна е записано за Каменар да се направи и нов колектор за отпадните води, увери гражданите, отговорният за ВиК проектите Пламен Китипов. Той обясни, че в момента съществуват проблеми при поддръжката на съществуващия, защото минава през частни парцели.


източник: в-к Позвънете

назад към всички новини
© 2008 - 2023