• Търсене на имот

  • Новини

Банките вече не отпускат жилищни заеми за строеж „на зелено”

Заради задълбочаващата се икономическа и финансова криза вече нито една банка не отпуска кредити за строеж на зелено, заяви за ТВ „Европа” икономическият анализатор Тихомир Тошев. Причината за това е нестабилният строителен бизнес, който все повече закъснява с крайните срокове за изпълнение на обектите.

За разлика от 2007 г. когато всяка банка предлагаше все по-примамливи кредити за строж на зелено, икономическата криза замрази отпускането им. Причината – нестабилния строителен бизнес.

Банките отпускат кредит само когато са 100% сигурни, че инвеститорът има достатъчно пари да завърши проекта с апартаменти, обясни Тошев. Безпроблемно е обаче да изтеглите заем за готов апатамент, но тук пък лихвата е доста висока.

В момента жилищни заеми теглят хора, които разполагат с по-голямата част от стойността на апартамента. За останалите, които нямат тези финансови възможности, по-добри условия за купуване на дом ще имат след кризата, която по думите на Тихомир Тошев ще отшуми още през пролетта на идната година.
2009-08-16
източник : www.moreto.net
назад към всички новини
© 2008 - 2023