• Търсене на имот

  • Новини

Много от големите проекти във Варна ще чакат по- добри времена

Много от обявените намерения за изграждане на жилищни комплекси, офис сгради, търговски, спортни и логистични центрове във Варна ще запазят статута си на "инвестиционни намерения" поне през следващите две години. От началото на годината в града не е стартирал нито един голям частен проект. Малкото инвестиции в строителството се насочват към изграждането на жилищни кооперации в различни части на града. Единствените големи проекти, чиято реализация не спира, са трите строящи се мола.

В най-напреднала фаза е строителството на "Варна тауърс", който се очаква да бъде открит до есента. "Варна тауърс" ще обединява търговско-развлекателен център с офисна част. Сред атракциите ще бъдат въртящ се ресторант и хеликоптерна площадка върху двете кули. Ключов наемател в търговската част е "Меркатор", който ще отвори първия си магазин във Варна с площ 3000 кв.м. Към момента 70% от търговските и 40% от офис площите във "Варна тауърс" са дадени под наем, твърдят от компанията инвеститор "Варна тауърс" ООД. Дружеството бе специално създадено за реализацията на проекта, 50% от акциите в него са собственост на "Денси М", управлявана от Марин Згурев, и 50% са на "Сити център Варна" с управител Антонио Бухтияров.

Над 60% от площите в другия строящ се търговски център - "Гранд мол", също са заети. Най-големият наемател в комплекса ще бъде "Карфур България", част от втората по големина верига за бързооборотни стоки в света "Карфур".

Магазини ще имат и модните марки Zara, Bershka, Pull and Bear и Stradivarius. В "Гранд мол" с търговска площ 52 хил. кв.мще се разположи и вторият кинокомплекс от веригата "Арена", както и магазин на "Техномаркет". Сред другите наематели са Mango, Calliope, Oviesse, Playlife, Terranova, Intersport, Guess, Humanic, Orange and Douglas и др.
През април инвеститорът в обекта инвестиционния фонд Orchid Developments Group обяви актуализация на текущото си портфолио. Бордът е взел решение компанията да се фокусира основно върху завършването на "Orchid Gardens Варна", търговските площи на "Гранд мол" и жилищните проекти "Orchid Hills София" и "Orchid Hills Варна". И четирите проекта се финансират или с банкови средства, или с вътрешни ресурси. Компанията разполага с необходимото финансиране за Orchid Gardens и планира да го довърши съгласно първоначалните планове.

За "Гранд мол" също разполага с необходимото финансиране и ще се фокусира върху завършването на строителството и отдаването под наем на търговските площи на мултифункционалния комплекс и ще отложи работата по офис кулите. Първите два етапа от "Orchid Hills Варна" вече са завършени, като са продадени 70% от жилищата. Стартирани са продажбите на третия етап, като са продадени 56 апартамента от общо 135 за този етап. Бордът преразглежда проекта Orchid Business Park във Варна, който трябваше да стартира тази година, и предстои да обяви решението си.

Продължава строителството и на "Галерия Варна", първия обект на GTC в България. Търговският център ще разполага с 35 хил. кв.м търговска площ.
Засега се отлага реализацията на мултифункционалния комплекс Varna One, разположен на площадката на варненския завод ВАМО. Въпреки осигурения финансов ресурс стартът на проекта засега се отлага заради невъзможността да се реализират на този етап изградените площи, е становището на инвеститора B.S.R. Europe.

Въпреки кризата се очаква стартът на няколко интересни проекта с различно предназначение. "Пътища и мостове" ООД планират старт на строителството на най-високата сграда във Варна. Емблематичната 92-метрова офис сграда ще е разположена на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Левски".
"Епъл гардън" АД, дъщерна компания на"Адамант капитал", планира изграждането на комплекс "1 Варна", разположен в квартал "Възраждане", срещу "Кауфланд". Комплексът ще съдържа жилищни, офис и търговски площи. Строителството ще бъде поетапно. Изпълнението на първия етап, през който ще бъдат изградени пет жилищни блока, е планирано за октомври тази година. Вече са стартирали продажбите на жилища в комплекса. Цените са от 800 евро/кв. до 1200 евро/кв.м. Пред старт е и строителството на нова сграда за кметство "Одесос", която ще бъде изградена с публично-частно партньорство между община Варна и фирма "Борд". На същия принцип вече е в ход строителството на нова сграда на кметство Аспарухово, част от търговско-административен комплекс, разположен в едноименния квартал. Инвестицията от 10 млн. лв е на "ЦБА – Варна" ООД. Техномаркет "Европа" и сладкарници "Лучано" са първите наематели на бъдещия търговски център, който трябва да бъде завършен след две години.

http://sg.stroitelstvo.info
назад към всички новини
© 2008 - 2023