• Търсене на имот

  • Новини

Първият град Еко град без замърсяване скоро ще бъде реалност

Първият Еко Град скоро ще е реалност. Архитектите от Foster+Partners печелят проекта на Masdar за изграждане на цял град разположен на 6 милиона квадратни метра, който ще е напълно енергонезависим и няма да произвежда нито грам вредни емисии.

Градът ще е разположен в Абу Даби, ще бъде построен от Masdar Initiative и финансиран от султана на Катар.

Градът ще е без автомобили, но е така проектиран, че дори от най-далечното място да има транспорт на по-близо от 200 метра. Самите алеи и улици на града също сякаш подканят жителите да излязат на разходка.

Изграденият град ще привлече за жители върхушката от международни експерти, богати и известни личности, които биха желали да живеят в един наистина уникален и изключително екологичен град. В града освен жилища ще има и университет, офис на Abu Dhabi Future Energy Company, специални икономически зони и център за иновации.

Най-голяма част от електричеството неоходимо на града ще се получава от фото-волтови електроцетрали, чиито соларни панели ще бъдат разположени както в града така и около него. Броят им е така разчетен, че да позволява разрастването на града в бъдеще.

В проекта има и Българска следа. За подготвянето на концептуалните изображения, които виждате тук, дейно участие е имал архитект Николай Салутски (Nick Salutski)

archzine.com
назад към всички новини
© 2008 - 2023