• Търсене на имоти

Парцел за ЖС кинт 3/ 60%, Оферта №:6301

Тип на офертата: Продава
Населено място: Варна
Район: Чайка
Площ: 260 кв.м.

10
мин.

0
мин.

0
мин.
Офертна цена: При запитване
Историята на жк „Чайка“ 

„Кварталът е построен като комплекс от затворен тип в през 70-те и 80-те години на миналия век. „Чайка“ е бивша вилна зона, старото и име е „Рупи“, земята под нея е държавна, отчуждена от хората по времето на социализма, за строителство на едропанелни сгради, като всички собственици на земи там са били обезщетени. Въпреки това след 1990 г., след няколко спорни съдебни решения, там са реституирани 20-ина парцела. Поземлените имоти, в които се намират училищата, са общински. „Чайка“ е единственият квартал на Варна, разположен предимно на държавна земя“ – това четем в Уикипедия.
Независимо дали написаното там се приема  като факт или като гледна точка, в статията липсва може би най-важната подробност. През 1973-а, когато жилищният комплекс е почти завършен, във Варна се провежда световен конгрес на архитектите. „Чайка“ е представена като пример за комплексно застрояване – 69 жилищни блока с необходимите за нуждите на населението поликлиника, магазини, пазар, детски градини и ясли, точно изчислена инфраструктура, смесена пешеходно-автомобилна алейна мрежа и т.н. В почти утопичния квартал липсва само общественият център, който всъщност така и не е реализиран.
Въпреки това „Чайка“ си остава голямо достижение, един от малкото убедителни примери, че идеята за нов, социалистически начин на живот има и привлекателни страна. Пропорциите, разстоянията, зеленината, широката свободна зона, която свързва някогашния уникално красив стадион „Юрий Гагарин“ и  Морската градина – всичко това превръща „Чайка“ в най-добрия и желан за живеене квартал на Варна. Той е едновременно модерен и съвсем близо до морето – какво може да се желае още?


Добави офертата към "Моите имоти"
Изпратете запитване за имота
Запитване за оферта:
Оферта №:6301 - Парцел за ЖС кинт 3/ 60%
Офертата е публикувана от
Име: Снежина Желязкова
Тел: 0899144223
e-mail: office@balinovinvest.com
Заповядайте в нашия офис на адрес. :
 гр.Варна,  ул. Академик Курчатов 17 ет.2 офис 6  / до бензиностанция Шел Трошево/
 
Телефон за връзка: +359 896611177
Пишете ни на:          office@balinovinvest.com
назад
© 2008 - 2018 Всички права запазени — Created: izberisi.com